Dodelom nagrada zatvoren Martovski festival

Na svečanom zatvaranju 65. Martovskog festivala, u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene su Gran-pri nagrade najboljim filmovima, koji su prikazani u takmičarskim selekcijama, i to u kategorijama: dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni video-art. Dodeljene su i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, za najbolju kameru, za najbolju montažu i za najbolji zvuk.

Zbog kompleksne dramaturgije zvuka koja je u filmu Druga strana svega oživela i realni i metaforični prostor stana, dodelila mu karakteristike lika, a istovremeno u jezik dokumentarnog filma unela napetost koja je svojstvena igranom žanrovskom filmu. Nagrada za najbolji dizajn zvuka dodeljena je Aleksandru Protiću za film Druga strana svega.

Montažnim postupkom u filmu Druga strana svega na vešt način se preispituju društvene, političke, porodične i ekonomske okolnosti u vremenu od stvaranja Jugoslavije  do danas. Nagrada za najbolju montažu dodeljuje se Aleksandri Milovanović za film Druga strana svega.

Nagradu za najbolji snimateljski rad (kameru) dobio je film Lijana. Poetika vizuelnog pristupa utkala je u ovu filmsku priču izrazitu uzbudljivost i održala je tokom celog filma. Direktor fotografije Igor Marović je zrelo, znalački i dosledno snimio kompleksni filmski zadatak koji je dobio.

Priznanje za najbolju režiju dobio je film Zvezde Gaomeigua zbog duhovitog, autoironičnog i inovativnog rukopisa i veštine poigravanja naracijom koja je na granici izme]u igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, a koja za rezultat ima film koji je pesma napisana pa otpevana filmskim jezikom.

Gran-pri za najbolji strani kratkometražni igrani film žiri je dodelio makedonskom filmu Vidi kakva je, reditelja Gorana Stolevskog, zbog snažne kritike aktuelnog političkog i psihološkog trenutka izražene kroz beskompromisni prikaz nezavisne, pozitivne junakinje, koja kroz život prolazi odlučno i dostojanstveno.

Gran-pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film žiri je dodelio filmu Lijana, reditelja Ivana Đurovića. Žiri je naveo da se ostvarenje bavi osobenom pričom, koja uspeva da postane univerzalna i kompleksna studija generacijskog konflikta i oštra društvena kritika. „To je mračni, upozoravajući svet, vešto, strastveno i vizuelno upečatljivo stvoren od strane obećavajućeg mladog autora“, zaključio je žiri.

Gran-pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art žiri je dodelio filmu Zvezde Gaomeigua, autora Marka Grbe Singa.

„Film inteligentno, sa humorom i usuđujućom začudnošću, spaja eksperimentalne i narativne filmske strategije, mitske i svakodnevne prostore, univerzalnost koju je danas prisvojila globalizacija i lokalnu specifičnost i konkretnost mesta. Na taj način, on istovremeno i omogućava i prisiljava gledaoca da se oslobodi svih očekivanja i prepusti prastaroj veštini pripovedanja u kojoj autor, kao i Šeherezada, neprestano mora da plete nove niti - u našem slučaju da ih plete, kida, vezuje i razvezuje čvorove“, navodi se u obrazloženju žirija.

Gran-pri za najbolji animirani film žiri je dodelio filmu Neputovanja, u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg, a članovi žirija u ovoj kategoriji istakli su da su bili u velikoj dilemi.

„Kada bi pravila to dozvoljavala, mi bismo izabrali dva pobednika večeras. Ipak, ne možemo. Nakon dugih razgovora, odlučili smo da nagradu za najbolji animirani film dodelimo ostvarenju, koje koristi metaforičke mogućnosti animacije kako bi provociralo. Distopijsko ogledalo realnosti koje preispituje naše lične granice“, istakao je žiri.

Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film žiri je dodelio filmu Isti reditelja Dejana Petrovića.

„Osobenom filmskom vizuelnom stilizacijom reditelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramaturškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, reditelj nas vodi kroz osećaj jednakosti između njih. Žiri Nacionalne takmičarske selekcije domaći dokumentarni film do 50 minuta, jednoglasno je odlučio da Gran-pri za najbolji film u ovoj kategoriji pripadne ostvarenju Isti Dejana Petrovića, produkcijske kuce 'Filmart' iz Požege“, navodi se u obrazloženju odluke.

Gran-pri za najbolji dugometražni dokumentarni film dodeljen je ostvarenju Wongar, rediteljke Andrijane Stojković, zbog toga što se film izdvojio svojim minimalizmom, skromnošću, mudrošću, sinematičnošću i promišljenom i zaokruženom filmskom formom.

Produkcijska kuća "Living Pictures" dodelila je specijalnu nagradu u vrednosti od 2.000 evra za usluge postprodukcije narednog filma, a nagrada je pripala reditelju Dejanu Petroviću, dobitniku Gran-prija za film Isti, u kategoriji za najbolji kratki dokumentarni film.

Jubilarni, 65. Martovski festival zatvorila je srpska premijera filma Preko svih granica, intimna priča o životu mlade ruske gimnastičarke, u režiji Marte Prus.

broj komentara 0 pošalji komentar