Kratki filmovi Miloša Ljubomirovića u Domu omladine

U Domu omladine mogu se pogledati dva kratkometražna ostvarenja reditelja Miloša Ljubomirovića – premijerno će biti prikazan kratkometražni igrani film „Poziv“, kao i kratkometražno dokumentarno ostvarenje „Film jednog kamiondžije i bratu kamiondžiji“.

Ostvarenje Poziv opisuje život jedne bake na selu, njenoj geografskoj otuđenosti i emocionalnoj usamljenosti, kao i o sve većem jazu između generacija.

Baka Rada je udovica koja živi sama, udaljena od svoje porodice. Raduje je poseta kćerki sa unucima posle više od šest meseci. Posebno je raduje mogućnosti da preko računara koji joj donose, posle 12 godina vidi sina koji živi na Novom Zelandu.

Strpljenje i bezuslovna ljubav prepliću se tokom ovog porodičnog okupljanja na selu uz jasan generacijski jaz.

„Tema filma je strpljenje - život bake na selu, njena geografska otuđenost i emocionalna usamljenost. Poziv govori o bakama i dekama koji su na sve spremni zbog dece i unuka, o ljubavi koju bezrezervno daju, ne tražeći ništa zauzvrat. O unucima koji retko uzvraćaju i sa desetak minuta pažnje. O meni i meni sličnima. Film o svima nama“, objašnjava reditelj Miloš Ljubomirović.

Prema njegovim rečima, od početka rada na scenariju bio je vođen idejom da glavni junak bude naturščik, žena koja će svakim svojim pokretom i mimikom na prirodan način osećati rustični prostor i ambijent - baka koja je će postati jasan simbol nesebične ljubavi, topline, mudrosti, strpljenja.

„Nasuprot iskustvu koje godine neminovno donose, druga linija priče prati divlju, neobuzdanu i nestrpljivu mladost njenih potomaka. Film preispituje ove odnose u današnje vreme kada se oni, čini se, gube više nego ikad. Scenario za ovaj igrani film nastao je kombinujući dva lična iskustva. Njime sam želeo da oživim porodična sećanja i da se na neki način odužim bližnjima na nedostatak strpljenja koji sam uvek prema njima pokazivao“, ističe Ljubomirović.

Glavna glumica Nada Savkić debitantkinja je na velikom platnu, dok su u ostale uloge tumače Draginja Voganjac, Dragana Đukić, Luka Mijatović, Ana Milosavljević, Ivan Marković, Nevena Savkić, Simon Karić i Iva Delić.

Poziv će biti premijerno prikazan 4. aprila, kada će nakon projekcije biti organizovan i razgovor sa ekipom filma.

Osim Poziva, u Domu omladine se može pogledati još jedno Ljubomirovićevo ostvarenje - Film jednog kamiondžije o bratu kamiondžiji.

Na zaleđenim putevima Amerike, hiljadama kilometara od kuće, Dušan preživljava kao vozač kamiona živeći kroz priče iz domovine.

„Početni motiv za rad na ovom filmu pronašao sam u porodici. Moj stariji brat Dušan je vozač kamiona u Americi koji u poslednje četiri godine većinu svog vremena, zbog prirode posla, provodi na putu. Od njega sam čuo veliki broj priča koje su me zainteresovale da dublje istražim vožnju kamiona kao temu potencijalnog filma. U početku je tema za mene bila daleka i strašna. Nisam znao puno o tome i nisam sasvim ni razumeo brata, pitao sam se zašto neko ko je inženjer saobraćaja odlazi daleko i radi toliko težak posao“, navodi Ljubomirović, koji je zbog potreba filma sa bratom na putu proveo pet meseci istražujući njegov poziv.

„U procesu istraživanja i sâm sam postao kamiondžija. Posao kamiondžije je najteži posao koji sam do sada radio, ali mi ponekad, na neki čudan način, ta vožnja nedostaje. Pored straha, taj posao nosi i određenu lepotu. Nosi i bol, borbu i nadu. Što vožnja predstavlja za mog brata, to Amerika predstavlja za njega“, zaključuje Ljubomirović.

Karte se mogu kupiti na blagajni Doma omladine Beograda po ceni od 150 dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво