Zafranović za RTS: Pokušaću da upozorim Evropu na nešto što je zlo

Čuveni reditelj Lordan Zafranović boravio je proteklih dana u Beogradu, gde je na nedavno završenom 46. Festu predsedavao žirijem u takmičarskom programu „Srpski film“. Boravak u našem gradu iskoristio je i za dogovore oko snimanja filma „Deca Kozare“. U izjavi za RTS objasnio je na koji način će se baviti tematikom Drugog svetskog rata.

Deca Kozare je priča po scenariju Arsena Diklića o deci iz zbegova u Drugom svetskom ratu koja su uglavnom završila u logorima.  

„To je bilo ustaško-nemačko čišćenje čitave teritorije Kozare, to je ogromna teritorija i tu su deca naravno u zbegovima i tim pratećim stvarima, otišla nešto u logore, najviše u Jasenovac, u dečje logore“, rekao je Zafranović za RTS.

„I jedna velika priča o jednoj ženi koja se zvala Budisavljević, koja je bila Austrijanka, i koja je masu te dece na herojski način spasavala tako da imamo i tu priču.“

Čuveni jugoslovenski i hrvatski reditelj priprema još jedan projekat koji bi na neki način trebalo da zaokruži njegovo bavljenje Drugim svetskim ratom.

„Radi se o jednom pokušaju da se ta masovna histerija ubijanja onog ko nije tvoje rase i tvojih ideoloških pogleda, da se jednostavno upozori ne znam više ko u Evropi, posle ovih pustih revizija istorije i zaboravljanja, da se nekako upozori da je to nešto što je zlo, to je sve što ja hoću da uradim, naravno na jedan način koji će po meni biti dosta žestok“, objasnio je Zafranović.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 10. mar 2018, 16:53)
Aspalathos [neregistrovani]

susret

Pre otprilike tri meseca imao sam čast da se sretnem i upoznam sa maestrom Zafranovićem prilikom njegovog gostovanja u Biblioteci Milutin Bojić. Vrlo dobro pamtim njegove filmove i žestok stil prikazivanja užasa pod kojima su stradali nevini slobodoumi žitelji Dubrovnika i Dalmacije. Divim se njegovoj umetnosti, a posebno humanizmu i ispoljenoj hrabrosti kada se još smatrao hrvatskim re
iserom (danas se predstavlja kao češki, što nije bez razloga!). Želim Lordanu pun uspeh u umetničkom radu i realizaciju svih projekata. Uostalom, upoznali smo "kao dva Splićanina, od kojig ni jedan ne živi u Splitu". Dođite nam opet u Beograd uvaženi i dragi maestro Zafranoviću; s posebnim poštovanjem - Andro Mošić.

(petak, 09. mar 2018, 09:25)
anonymous [neregistrovani]

zločini

Hvala Zafranoviću što ukazuje na zločine ustaškog režima.Izuzetan režiser.

(petak, 09. mar 2018, 08:24)
anonymous [neregistrovani]

Dobar naum, hvale vredan

Neka te prati sreca i Bog cuva !

(petak, 09. mar 2018, 05:04)
Dragan S [neregistrovani]

Jedan od malobrojnih

Obicno se kaze za ovakve , covek koji je za zivota postao legenda. Nije uzmicao , nije se predavao a nije ni zaboravljen.

(petak, 09. mar 2018, 04:42)
Nishki [neregistrovani]

Dobro je to sto postoje ljudi...

...koji znaju, mogu I zele da pokazu svetu sta su zlikovci radili tada a sto njihovi potomci zele danas da sakriju lazima I negiranjima.