„Izgrednici“ od danas u bioskopima

Film „Izgrednici“, snimljen po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Dejana Zečevića, premijerno prikazan na Festu, od danas je na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

Izgrednici je priča o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija - pravljenje nereda, vremenom dovodi do socijalne destrukcije - do pojave izgreda.

Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izazivaju za potrebe projekta polako uvlači i u živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

Zečević kaže da se igrao sa žanrovima kao što se „stvarnost danas igra sa nama“, sa ciljem da publika prepozna junake filma u svojoj okolini.

„Glavni junaci filma su studenti i profesor, ali podjednako i prostori koji ih okružuju, stambene zgrade, amfiteatri, bolnice, zatvori, mediji. Koliko film govori o mladim generacijama i njihovim izborima pod uticajem 'iskusnijih', toliko govori i o sistemu, upravo kroz prostorne personifikacije osnovnih stubova svakog demokratskog društva: obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, mediji - u kome je najveću cenu platila porodica“, objasnio je reditelj.

„Ne vidim ništa surovo u kritici građanskog društa kakvo smo postali, a o direktnosti neka da sud publika. Činjenica je da se mladi podmeću kao stubovi pod trulu konstrukciju. A kad se konstrukcija sruši, ostane samo šut“, dodao je on.

Studente glume Radovan Vujović, Marta Bjelica i Mladen Sovilj, a njihovog profesora tumači Svetozar Cvetković.

U ostalim ulogama su Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miroljub Lešo, Milena Đorđević i Miodrag Dragićević.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи