Veliki uspeh filma „Dovlatov“ u Rusiji

Rusko-poljsko-srpska koprodukcija, film „Dovlatov“, koji je svetsku premijeru imao u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala da bi ubrzo imao i srpsku premijeru na Festu, postigao je izvanredan uspeh već tokom prvog vikenda prikazivanjima u bioskopima Rusije.

U samo prva četiri dana film reditelja Alekseja Germana mlađeg u ruske bioskope privukao je više od 300.000 gledalaca, dospevši tako među tri najgledanija filma u Rusiji u ovom trenutku, što je ogroman uspeh za film tog profila i nedvosmislenog arthaus usmerenja, ističu iz Filmskog centra Srbije.

U ovom biografskom filmu o ruskom književniku i disidentu Sergeju Dovlatovu naslovnu ulogu je odigrao mladi srpski glumac Milan Marić.

Zanimljivo je da se na drugom mestu po gledanosti u Rusiji nalazi film Led, u kome igra srpski glumac Miloš Biković.

Kada je o distribuciji mimo Rusije reč, Dovlatov je već otkupljen za nekoliko krupnijih tržišta širom Evrope.

Pariska distributerska kuća „Alfa vajolet“ prodala je ovaj film striming servisu „Netfliks“ za teritorije engleskog govornog područja.

Tokom Berlinskog festivala ta distributerska kuća sklopila je ugovore za distribuciju filma i u Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Tajvanu, Brazilu.

Pre toga, Dovlatov je prodat za distribuciju i u zemljama Baltika i u Kini, a u toku su pregovori sa zaintersovanima iz Skandinavije i Grčke.

Film je koproducirala beogradska kuća „Art end popkorn“, a podržao Filmski centar Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво