Đorđević: „Gastarbajterske priče“ krajem godine na RTS-u

Emitovanje serije „Gastarbajterske priče“, reditelja Mladena Đorđevića, počeće krajem godine na RTS-u, a tome će prethoditi premijera filma baziranog na istoj priči za koju je autor pronašao inspiraciju u romanu „Sumrak u bečkom haustoru“ Darka Markova.

U pitanju je 16 epizoda od po pedesetak minuta koje će se baviti životom gastarbajtera na relaciji Srbija-Beč, koji su mahom iz istočne Srbije, dok je glavni junak iz okoline Pančeva.

„Bio sam inspirisan njegovim zanimljivim romanom Sumrak u bečkom haustoru i izuzetnom monodramom koju je napravio po motivima tog romana. Darko Markov je okupio zanimljivu ekipu autentičnih bečkih gastarbajtera sa kojima pravi predstave i putuje po Beču i Srbiji“, ispričao je Đorđević Tanjugu.

Sve to mu je poslužilo, kako kaže, kao „dramaturška kičma“, da bi radeći na filmu i seriji „ušao dublje u njihove živote“.

„Oni s vremena na vreme posećuju vračaru i bez konsultacije sa njom ne preduzimaju važnije životne korake. Ima dosta te crne i bele magije i bežanja od stvarnosti, a s druge strane kreativnog pristupa stvarnosti u smislu tog umetničkog posla kojim se ti naturščici bave radeći na predstavama“, objašnjava Đorđević.

Glavni likovi su bečki taksisti, koji su došli iz Srbije u prestonicu Austrije pre tridesetak godina.

„To nije prva generacija gastarbajtera, ali žive na margini, odbačeni od austrijskog društva, neuklopljeni. Žive zapravo razapeti između Srbije i Austrije. Ta blizina Srbije je jedan od faktora koji je uticao na to da se oni nikad ne uklope sasvim u austrijsko društvo“, primetio je Đorđević.

Oni mogu u petak, kada završe sa poslovima u Beču, da se spakuju i brzo budu u svom rodnom kraju, ali, kako naglašava reditelj, vremenom oni su postali stranci u Srbiji jer su se otuđili od života svojih komšija, a stranci su i u Austriji.

„To je zanimljiva tragikomična priča o ljudima koji žive razapeti između zavičaja i inostranstva“, rekao je Đorđević dodajući da mu je bilo bitno da istakne njihovu usamljenost i bežanje u magiju, da oslika odnos austrijskog društva prema njima.

„Njihova posvećenost magiji govori o njihovoj neuklopljenosti u austrijsko društvo. Na neki način to je ironičan odnos prema evropskim idealima i vrednostima, jer oni kao da ih ne priznaju, kao da ne veruju u njih, možda i sa razlogom, i odlaze u svoju pagansku prošlost, ono iskonsko“, navodi Đorđević.

Kako reditelj naglašava, nije kritički orjentisan prema njima i kaže da su sve to dobri ljudi, sa vrlo zanimljvim životnim pričama, koji su naterani na marginu ili su prosto sami sebe stavili na marginu.

„Film je osmišljen kao dokudrama. Tu nemamo intervjue pred kamerom, već zaista dramske situacije i mnogo toga što je snimljeno su zapravo ponovljene situacije iz njihovih života i oni se odlično snalaze pred kamerom. Tako da je to film koji je na granici između dokumentarnog i igranog na jedan veoma zanimljiv, ponekad inovativan način“, otkrio je Đorđević koji na tom projektu radi već tri godine.

Reditelj, poznat po filmu Život i smrt porno bande, podseća da je prošle godine obeleženo 50 godina od potpisivanja međudržavnog ugovora između SFRJ i Austrije kojim je primljen veliki broj gastarbajtera, jer su Austriji bili potrebni kao radna snaga.

„Srba ima tamo oko 200.000. Kada bi dobili status nacionalne manjine, možda bi bili preozbiljan politički faktor, zbog čega i ne dobijaju. U svesti prosečnog Austrijanca je možda još atentat na prestolonaslednika, Prvi svetski rat, rušenje carevine i sve to učestvuje u kreiranju slike prosečnog Austrijanca prema Srbima“, primetio je Đorđević.

Serija Gastarbajterske priče biće emitovana na RTS.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво