Pred nama je 24 časa Oskara na RTS-u

Projekcijom filma „Lice“, za koji je poljska rediteljka Malgoržata Šumovska, odnela Srebrnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, večeras se u Centru „Sava“ završava 46. Fest. Najveći i najprestižniji festival kod nas, publici je prestavio 116 premijernih filmova među kojima su prikazani gotovo svi kandidati za jubilarnu 90. dodelu Oskara koju RTS direktno prenosi na Prvom programu od dva časa posle ponoći. Ko su dobitnici najvažnijih filmskih nagrada možete saznati i na Internet portalu RTS-a.

Pred nama je 24 časa Oskara na RTS-u, počev od ponoći kada je na Prvom programu televizijska premijera filma koji je pre godinu dana na Festu bio film iznenađenja – berlinski pobednik Na telu i duši. Ekscentrična drama mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, na 90. dodeli Oskara učestvuje u trci za prestižne nagrade u kategoriji najbolji strani film.

Zahvaljujući direktnom prenosu iz holivudskog Dolbi teatra, saznaćemo da li će trijumfovati filmovi sa najvećim brojem nominacija poput Oblika vode Giljerma del Tora, Denkerka Kristofera Nolana i film koji je otvorio 46. Fest – Tri bilborda ispred Ebinga u Mizuriju Martina Mekdone, ili će i ove godine biti iznenađenja u kontekstu trijumfa filma iz senke.

Neke su kategorije gotovo sigurne pa bi prestižna statueta trebalo da ode u ruke onih kojima Oskar uporno izmiče iz ruku.

Tu spadaju Geri Oldman za ulogu Vinstona Čerčila u Najmračnijem času, kao i Giljermo del Toro za režiju Oblika vode.

Najveće šanse u kategoriji glavna ženska uloga ima Frensis Mekdormand za ulogu u Tri bilborda ispred Ebinga u Mizuriju.

Komičar Džimi Kimel, drugi put zaredom biće u ulozi domaćina oskarovske svečanosti.

Prošlogodišnji pobednici dodeljivaće nagrade ovogodišnjim laureatima, ali sa tog spiska izbačen je Kejsi Aflek, jer je suočen sa optužbama za seksualno uznemiravanje, pa njegovo pojavljivanje u vremenu kampanje I ja takođe (Me Too) ne bi bilo poželjno.

S obzirom na to da su dosadašnje velike dodele filmskih nagrada Zlatni globus i BAFTA obeležile zvezde obučene u crno sa belim ružama u rukama i angažovani govori, na večerašnjoj dodeli Oskara očekuje se korak više.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво