Fest, najbolji film regiona hrvatsko ostvarenje „Komik sans“

Na 46. Festu, koji se sutra završava, svetsku premijeru je imao film „Komik sans“ hrvatskog reditelja Nevija Marasovića, za koji je dobio nagradu kritičara „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona.

Zadovoljan reakcijom publike Festa, Nevio Marasović kaže da je bila iznad njegovih očekivanja.

„Ovo mi je prvi komičan film i zanimalo me je kojim scenama će se publika smejati. Komik sans je zapravo spoj drame i komedije, što je zapravo najteže napraviti i najviše su me obradovale rekacije poput: 'Smejao sam se, a onda su mi zasuzile oči'. To je ono što smo želeli da postignemo“, rekao je autor hvaljenog ostvarenja Goran.

„Nikad mi se do sada nije desilo da dobijem nagradu 20 minuta pre premijere“, priznao je reditelj na konferenciji za novinare.

Marasović je otkrio da je pet godina radio na scenariju, koji se menjao kako se i on sam menjao, te su imali dvadesetak verzija Komik sansa.

Prema sinopsisu, uspešni grafički dizajner Alan Despot, posle pokušaja da ponovo obnovi vezu sa svojom devojkom, odlazi na ostrvo Vis i shvata da je rastrzan između ekscentričnog oca, još jedne bivše devojke i njenog verenika.

„Želeo sam da napravim nešto što bi bilo između priče o muško-ženskim odnosima i tome kako roditelji utiču na nas, kako nas odnos sa ocem, na primer, određuje kao ličnosti“, objasnio je Marasović i dodao da je bilo najteže od ljubavne tragikomedije doći na kraju do priče o ocu i sinu.

O kinematografiji u regionu, hrvatski reditelj kaže da se situacija pomakla u poslednjih 10-15 godina, podsetivši da su devedesete godine bile crni period hrvatskog filma.

Marasović je rekao i da mu „malo ide na živce“ činjenica da na stranim festivalima uvek iz ovog regiona očekuju ratne teme ili priče o teškoj socijalnoj sutuaciji.

Region bivše Jugoslavije, smatra reditelj, ima mnogo toga više i bolje da ponudi od ratnih tema, mada kaže da se i one mogu na različite zanimljive načine obraditi i otkriva da i sam trenutno radi na jednom takvom filmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи