Šahnazarov: Za 30 godina dobar film o raspadu SSSR

Ruski reditelj, scenarista i producent Karen Šahnazarov, dobitnik Beogradskog pobednika za dosadašnje stvaralaštvo i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, kaže da ga mnogo toga vezuje za Srbiju, da je Fest veliki događaj za evropsku, ali i svetsku kinematografiju i ističe da srpska publika odlično razume film.

Šahnazarov se na poslednjoj konferenciji za novinare 46. Festa prisetio da je u Srbiju prvi put došao 1986. godine, odmah zatim i 1987, 1989. i da je lično gledao dramu koja se odvijala u bivšoj Jugoslaviji.

„Proveo sam u Beogradu i nekoliko dana pre nego što je počelo bombardovanje. Mnogo toga sam video u Beogradu. Mnogo puta sam bio ovde i imam mnogo prijatelja“, rekao je priznati ruski reditelj, koji je krajem prošle godine prisustvovao srpskoj premijeri svog filma Ana Karenjina, sećanje Vronskog.

Za njega Fest je veliki događaj za kinematografiju, kako evropsku, tako i svetsku.

„Za autore je čast da prisustvuju Festu. Samo prikazivanje filma na Festu je veliki događaj za svakog autora. Srbija ima dobru publiku koja se razume u film i nije uvek lako učestvovati na ovom festivalu“, ocenio je Šahnazarov.

Na pitanje novinara da li pravi razliku između nagrade Festa i nagrade Kinoteke, on je ispričao jedan za njega „zabavan i važan slučaj“.

„Za mene je Felini bio božanstvo, formirao sam se pod njegovim uticajem i 1987. godine smo se nas dvojica našli na istom festivalu. On je dobio prvu nagradu za Intervju, a ja drugu za ostvarenje Kurir. Sedimo zajedno na bini i u jednom trenutku pogledam, a Felini mazi nagradu koja je bila okrugla“, ispričao je Šahnazarov.

„Na engleskom jeziku mu čestitam nagradu, a on neposredno kao malo dete mi kaže: 'Ja toliko volim nagrade.' Svi smo mi takvi i uvek je prijatno kada dobiješ nagradu“, rekao je ruski reditelj.

Prema njegovim rečima, kada je neko dugo prisutan u filmskoj industriji, postoje drugi ciljevi za snimanje filmova, ali, kako kaže, nagrade dobro dođu i sve za njega imaju istu vrednost.

Komentarišući mogućnost da snimi film o raspadu Sovjetskog Saveza, autor ostvarenja Grad Nula, Careubica, Beli tigar, Paviljon 6, rekao je da bi možda i želeo, ali da još nije došlo vreme za to.

„Kao savremenici slabo shvatamo šta pokreće tako velike istorijske događaje, a raspad SSSR-a je bio jedan od najgrandioznijih u istoriji i on još traje. Savremeni svet još živi pod tim uticajem toga. Pogledajte Ukrajinu, raspad Jugoslavije i to još nije finale“, istakao je Šahnazarov.

„Kada želiš da snimiš film o jednom takvom događaju, shvatiš da ne možeš da proceniš dobro“, dodao je ruski reditelj i naglasio da tek za 30 godina može da se napravi dobar film o raspadu SSSR.

Šahnazarovu je u Kinoteci uručen Zlatni pečat, a večeras u Centru „Sava“ dobiće nagradu Beogradski pobednik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво