Marinković: Glavna drama u „Nemanjićima“ je sukob između rođene braće

Večeras na Prvom programu, posle Dnevnika, RTS je emitovao prvu od 13 epizoda serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“, naše prve igrane serije o srednjovekovnoj Srbiji, po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića. Uoči početka emitovanja reditelj je otkrio da ćemo videti priču o porodici prinčeva i kraljeva, ali ispričanu na romantičan način, a da glavna drama leži u sukobu braće Stefana i Vukana.

Маринковић: Главна драма у „Немањићима“ је сукоб између рођене браће Маринковић: Главна драма у „Немањићима“ је сукоб између рођене браће

Govoreći u Dnevniku RTS-a o tome šta gledaoce očekuje u seriji Nemanjići – rađanje kraljevine, reditelj serije Marko Marinković istakao je da je reč o televizijskom viteškom romanu iz pera Gordana Mihića, gde on analizira događaje i ličnosti toga perioda, po onome što savremena istorijska nauka ima da kaže.

„Ipak, treba naglasiti da Mihić svoj epos, to jest priču gradi sa dramskim slobodama. Znači, to je ono što je bitno, da je istorijski kontekst, samo jedan ram za priču o porodici, porodici prinčeva i kraljeva, ali ispričanu na jedan romantičan način, čitljiv današnjem gledaocu“, naglasio je reditelj.

Serija obuhvata period od 70 godina. Kada su u pitanju događaji, otkriva Marinković, videćemo okolnosti pre dolaska velikog župana Nemanje na vlast, njegova borba za slobodu i nezavisnost svoga naroda i, naravno, svi događaji koji su pratili i prethodili krunisanju njegovog sina Stefana. Naravno, tu je i priča i o Savi i njegovoj borbi za autokefalnost Srpske pravoslavne crkve. 

Osim istorijskih činjenica, serija ima i melodramsku nit.

„Melodramska linija zapravo je linija glavnog junaka, ona je klasična, to je unutrašnja borba junaka između dužnosti i ljubavi, ali opet glavna drama leži i glavna linija leži u sukobu rođene braće Stefana i Vukana. Ta borba je krvava i opaka za vlast, ali odatle proizlazi i jedna lepa poruka jer se ta borba, ipak, završava pomirenjem. To pomirenje je u stvari možda i poruka serije – poruke o praštanju, o kome nas uče naši slavni veliki oci“, zaključio je Marinković.  

Nedeljom posle Dnevnika budite uz RTS. Večeras je na programu bila prva epizoda Pod zastavom Vizantije, a sutra je epizoda Miroslavljevo jevanđelje.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво