Regionalna premijera filma „Isti“ u Zagrebu

Nakon svetske premijere na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, dokumentarni film „Isti“ Dejana Petrovića imaće regionalnu premijeru u okviru 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "ZagrebDox", koji će biti održan od 25. februara do 4. marta.

Od 1.386 filmova, koliko je ove godine pristiglo na konkurs, 38 dokumentaraca biće prikazano u takmičarskom programu, u okviru međunarodne i regionalne konkurencije. Osim filma Isti, u regionalnoj konkurenciji biće prikazano još 16 dokumentaraca iz regiona.

Petrović je istakao da je "ZagrebDox" odličan festival dokumentarnog filma u regionu, koji prikazuje najznačajnije filmove iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i susednih zemalja - Austrije, Mađarske, Italije, Bugarske.

„To je mesto okupljanja dokumentarista iz različitih delova sveta čiji su filmovi u protekloj godini prikazani na najznačajnijim festivalima. Učešće filma Isti na 'ZagrebDox'-u je još jedna potvrda da smo napravili interesantan film, jer nakon premijere na IDFA dobili smo pozive od nekoliko selektora veoma značajnih festivala dokumentarnog filma, od SAD, Izraela, Egipta“, rekao je Petrović.

Kratkometražni dokumentarni film Isti (16 min) je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala dokumentarnog filma u Zagrebu biće prikazani i pobednički dokumentarac Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) Druga strana svega Mile Turajlić, Slatko od Ništa Borisa Mitića i Radnička klasa odlazi u raj Marka Cvejića.

Uz takmičarski program, zagrebački festival standardno donosi i niz drugih programa: Biografski doks, Muzički globus, Hepi doks, Kontroverzni doks, Majstore doksa, Stanje stvari, Tin dox i ADU doks. Posebni programi uključuju Restartovu školu dokumentarnog filma i U fokusu: Nova Europa.

"ZagrebDox" ove godine restrospektive posvećuje francuskoj rediteljki Kler Simon i hrvatskom dokumentaristi i snimatelju Borisu Poljaku.

broj komentara 0 pošalji komentar