Srbija sve bliža filmskim mekama

Od stranih filmskih ekipa koje snimaju u našoj zemlji, Srbija odlično zaradi, popravlja imidž i postaje turistički atraktivnija. Upravo zbog toga, Vlada Srbije je na predlog Ministarstva privrede usvojila novu Uredbu o podsticajima za produkciju audio-vizuelnih dela, kojom je procenat povraćaja investitoru povećan sa 20 na 25 odsto. Izdvojeno je dvostruko više novca nego prošle godine – 800 miliona dinara.

Novi Zeland su proslavili Hobiti, Dubrovnik Igra prestola, a Prag i Karlove Vari – Džejms Bond.

Lidersku poziciju u regionu u filmskoj industriji godinama je držao Prag. Nedavno, titulu mu je preotela Budimpešta, izgradnjom ogromnog broja najsavremenijih studija po meri zahtevnih stranih produkcija.

Sa tim filmskim mekama Srbija ne može da se upoređuje, ali je na dobrom putu da postane privlačno odredište filmadžija. Zbog burne istorije imamo čitavu lepezu raznolikih ambijentalnih celina, a najnovija vladina odluka praktično je pozivnica.

„Jer je ovo jedan od primera prvih strukturalnih podrški kreativnim industrijama u Srbiji, gde se kreativne industrije, u ovom slučaju film, ne posmatraju samo kao kultura, već i kao zapošljavanje, kao podrška malim i srednjim preduzećima u zemlji i kao dovođenje stranih investicija, odnosno povećanje izvoza“, ističe Milica Božanić iz udruženja „Film in Serbija“.

Svaki evro uložen u podsticanje filmske industrije, šestostruko se vraća.

Za prve dve godine programa podržana je proizvodnja 37 domaćih i međunarodnih audio-vizuelnih projekata, što je Srbiji donelo više od trideset miliona evra investicija. U toku je realizacija još oko 20 projekata, a očekuje se da će, uz dodatni podsticaj od 25 odsto, godišnje moći da se ostvari znatno više investicija.

Od novca koji filmska ekipa potroši boraveći u nekoj zemlji, 60 odsto odlazi na produkcijske troškove, a 40 odsto na druge industrije, posebno turizam, saobraćaj, trgovinu, infrastrukturu i uslužne delatnosti.

Srbija u projektima stranih produkcija najčešće predstavlja neku drugu lokaciju, pa je tako, na primer, u jednom indijskom filmu Babin zub na Staroj planini predstavljao Mont Everest. Prava stvar će biti kada Srbija bude glumila samu sebe.

„To je upravo ono što je najvažnije. Mi zaista verujemo da će se u buduće snimati filmovi tako što će se u njima videti da su snimani u Srbiji i na taj način značajno skrenuti pažnja na sve one lepote koje mi imamo da pružimo. Mi jesmo vrlo atraktivni i verujem da ćemo moći u narednom periodu da se i tako prikažemo u poznatim filmovima“, smatra Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Na svetskom nivou, u filmskom turizmu, najdalje su otišli Britanci. Svaki sedmi turista koji dođe, na primer, u London, želi da poseti lokacije na kojima su snimana neka filmska i serijska remek-dela.

Britanska filmska industrija je u najtešnjoj saradnji sa Turističkom organizacijom Velike Britanije. Pažljivo se planira šta će se snimati narednih godina, a od čega će podjednake koristi imati i film i turizam.

broj komentara 0 pošalji komentar