Emitovanje „Nemanjića“ počinje na dan ktitorske slave manastira Studenica

Emitovanje RTS-ove igrane serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ počinje u subotu, 17. februara. Baš na dan kada manastir Studenica, u čijem su okruženju snimani prvi kadrovi, obeležava ktitorsku slavu, u čast Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić koja je Srbijom vladala više od dva veka i ostvarila najveće proširenje srpske srednjovekovne države.

U susret velikom jubileju – Osam stotina godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča pod čijim je svodovima krunisano sedam vladara, Nemanjići – rađanje kraljevine podsetiće na događaje iz nacionalne istorije.

„Tu je ugrađeno sve ono što smo znali, a ono što nismo znali to je rekonstruisano onako kako je to moglo biti, kako je to odgovaralo epohi u kojoj se događaju dešavanja koja su prikazana u seriji Nemanjići. Tu je prikazan 12. vek i početak 13. veka, na osnovu onoga što znamo na bazi naših istraživanja, ali i po analogijama sa otkrićima i saznanjima iz zapadne Evrope“, objašnjava stručni konsultant dr Marko Popović.

Na ovim prostorima prvi put se neka televizijska kuća bavi temom nastajanja države i crkve u srednjem veku.

„Velika su očekivanja i snažna potreba da serija o Nemanjićima bude nešto veliko, a neobično. U tom smislu 13 epizoda koje ćemo ponuditi u okviru sezone Rađanje kraljevine, doneće istoriju, doneće zaplete koji su u vezi sa kraljevima i njihovim protivnicima, ali i neke stvari koje su vrlo ljudske – prijateljstvo, ljubav, bratoubilački rat, romansu, zabranjenu ljubav“, ističe Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

Pre početaka emitovanja Nemanjića u galeriji RTS-a biće otvorena posebna izložba.

„O seriji, o lozi Nemanjića, zamislio sam da ona ima dva krila – dva krila koja se spajaju u jednu tačku i čine celinu. Jedno krilo povezuje freske, ikone i kostime a drugo krilo su više scenografski elementi: kameni zapisi koji se odnose na građevine, koje su tada bile u periodu loze Nemanjića“, kaže Petar Đinović, odgovorni urednik Galerije RTS-a.

Otvaranje izložbe je 14. februara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво