Emitovanje „Nemanjića“ počinje na dan ktitorske slave manastira Studenica

Emitovanje RTS-ove igrane serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ počinje u subotu, 17. februara. Baš na dan kada manastir Studenica, u čijem su okruženju snimani prvi kadrovi, obeležava ktitorsku slavu, u čast Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić koja je Srbijom vladala više od dva veka i ostvarila najveće proširenje srpske srednjovekovne države.

U susret velikom jubileju – Osam stotina godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča pod čijim je svodovima krunisano sedam vladara, Nemanjići – rađanje kraljevine podsetiće na događaje iz nacionalne istorije.

„Tu je ugrađeno sve ono što smo znali, a ono što nismo znali to je rekonstruisano onako kako je to moglo biti, kako je to odgovaralo epohi u kojoj se događaju dešavanja koja su prikazana u seriji Nemanjići. Tu je prikazan 12. vek i početak 13. veka, na osnovu onoga što znamo na bazi naših istraživanja, ali i po analogijama sa otkrićima i saznanjima iz zapadne Evrope“, objašnjava stručni konsultant dr Marko Popović.

Na ovim prostorima prvi put se neka televizijska kuća bavi temom nastajanja države i crkve u srednjem veku.

„Velika su očekivanja i snažna potreba da serija o Nemanjićima bude nešto veliko, a neobično. U tom smislu 13 epizoda koje ćemo ponuditi u okviru sezone Rađanje kraljevine, doneće istoriju, doneće zaplete koji su u vezi sa kraljevima i njihovim protivnicima, ali i neke stvari koje su vrlo ljudske – prijateljstvo, ljubav, bratoubilački rat, romansu, zabranjenu ljubav“, ističe Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

Pre početaka emitovanja Nemanjića u galeriji RTS-a biće otvorena posebna izložba.

„O seriji, o lozi Nemanjića, zamislio sam da ona ima dva krila – dva krila koja se spajaju u jednu tačku i čine celinu. Jedno krilo povezuje freske, ikone i kostime a drugo krilo su više scenografski elementi: kameni zapisi koji se odnose na građevine, koje su tada bile u periodu loze Nemanjića“, kaže Petar Đinović, odgovorni urednik Galerije RTS-a.

Otvaranje izložbe je 14. februara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 00:16)
Monarhista [neregistrovani]

skromno...

premalo statista, kaskadera, konjanika da uveličaju i dočaraju adrenalin tadašnjih borbi... šteta... inače tekstualno i glumački je sve uredno

(nedelja, 11. feb 2018, 15:04)
anonymous [neregistrovani]

Jedva cekam nastavak

Jedva cekam nastavak Nemanjica. Prva epizoda je bila sjajna, nadam se da ce i ostale epizode biti odlicne.