Zlatno jaje palestinsko-libanskom filmu „Bombona“

Rakanu Majasiju za film „Bombona“, snimljenom u koprodukciji Palestine i Libana pripalo je Zlatno jaje za najbolji film 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“.

Srebrno jaje otišlo je u ruke Sameha Alaa za ostvarenje Petnaest (Egipat), dok je Bronzano jaje dodeljeno Nikoli Vučiniću za film Lumpen (Crna Gora).

Odluku je doneo žiri u sastavu: rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

Specijalno priznanje pripalo je Umbertu Valjehu iz Dominikanske Republike za film Šanel i Ruslanu Bratovu za ostvarenje Vrteška (Rusija).

Nagrada „Vilko Filač“, odlukom direktora fotografije Ištvana Borbaša, dodeljena je Pjotru Polusu za film Stvarno je ekstra u režiji Katažine Važehe (Poljska).

Za nagrade festivala takmičio se 21 film studenata i mladih autora iz Holandije, Jordana, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina.

Nagrada za buduće filmove „Drvo života“ uručena je srpskom glumcu Aleksandru Berčeku i proslavljenom italijanskom režiseru Paolu Sorentinu.

Gosti festivala bili su i švedski reditelj, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu Ruben Etslund, kao i reditelji Paolo Viljaluna (Filipini), Stefan Komanadrev (Bugarska), Chijan Von (Kina), Mikael Roskam (Belgija) koji su predstavili svoje filmove na radionicama.

Na sceni „Proklete avlije“ svirali su američki gitarista Geri Lukas, japanski bend „Japalkan“, „Vlatko Stefanovski trio“, francuski bend „Barbo“, „Bajaga i Instruktori“, a Emir Kusturica i „No Smoking orkestra“ su predstavili nove pesme.

broj komentara 0 pošalji komentar