Kusturica: „Kustendorf“ uspeva ono što mnogi festivali ne mogu

Mislim da ovaj festival već 11 godina, u komunikaciji velikih autora i mladih koji dolaze, uspeva ono što je vrlo teško učiniti na festivalima gde su glavni događaji crveni tepisi i bilbordi. Ovo je festival koji je posvećen filmu i svemu što se tiče te umetnosti, istakao je proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Uoči dodele glavnih nagrada na „Kustendorfu“, njegov osnivač, Emir Kusturica, osvrnuo se na ono što je postignuto na ovogodišnjem festivalu i pitanjima na koja je pokušano da se daju odgovori.

Festival ste osnovali sa idejom da mlade uverite da je film umetnost a ne samo industrija. Posle 11 godina studenti koji ovde stižu iz celog sveta imaju jasnu ideju da čuvaju autorstvo po svaku cenu. Da li to znači da je misija „Kustendorfa“ uspela?

„Moja misija možda nije, ali je ovaj festival prošao u znaku jednog zaboravljenog filma. To je avangardni film Majakovskog i Ljilje Brik, od kojeg je ostao samo jedan i po minut. Kako smo krenuli od toga, tako je i prva noć najavila velike mlade autore, čiji su filmovi postali jako ozbiljni.

To je proizvodnja novih filmskih heroja. Mislim da ovaj festival već 11 godina, u komunikaciji velikih autora i mladih koji dolaze, uspeva ono što je vrlo teško učiniti na festivalima gde su glavni događaji crveni tepisi i bilbordi. Ovo je festival koji je posvećen filmu i svemu što se tiče te umetnosti.“

Jedna od tema „Kustendorfa“ je bila da li se film iz bioskopa seli na televizijske ekrane poprimajući drugu formu. Da li biste vi režirali televizijsku seriju?

„Film će svakako svoju pravu narativnu dimenziju doživeti u dobrim serijama. Već sam u pregovorima sa jednom engleskom firmom da posle kineskog filma pravim Zločin i kaznu danas u Londonu.

Jedna od mojih želja za koju se nadam da ću do kraja života uspeti da ostvarim jeste da snimim televizijsku seriju Na Drini ćuprija.“

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара