Sorentino za RTS: Uvek sam između smešnog i melanholije

Čuveni italijanski reditelj, scenarista i pisac Paolo Sorentino bio je gost 11. „Kustendorfa“. U ekskluzivnom intervjuu za RTS je govorio o budućnosti filma, zbog čega je odlučio da snima televizijske serije i kakvi su junaci njegovih filmova i knjiga. Paolu Sorentinu je na „Kustendorfu“, reditelj i osnivač Festivala Emir Kusturica uručio nagradu „Drvo života“ za buduće filmove.

 

Vlasnik specifične poetike i filmskog jezika, podjednako talentovan za pisanje knjiga kao i za režiranje filmova, Paolo Sorentino je od onih autora na koje „Kustendorf“, mladim stvaraocima, želi da ukaže.

Ne morate se odreći filma kao umetnosti, pristati na zahteve filmske industrije da biste postali zvezda. Možete da snimite televizijsku seriju i da sačuvate autorski integritet.

„Ne znam zašto publika voli duge priče. Takve priče direktno ulaze u kuće, pa u tom smislu TV serije imaju prednost u odnosu na film. Snimiti film je mnogo zahtevnije. Imao sam dobrog producenta s kojim radim i na filmu, pa me je zaštitio kao autora kada je reč o seriji Mladi papa, jer sam rekao da ću raditi seriju samo na način na koji snimam film. Mene ne zanimaju pravila televizije. Rekao sam mu: 'Ako mi omogućiš da snimim film od 10 sati, radiću'. Pristao je i sve je bilo lako“, objašnjava Sorentino.

Sorentinovi junaci, književni i filmski, su moćni, kontroverzni muškarci, od Đulija Andreotija, preko prvog američkog pape do Silvija Berluskonija.

„Svi moji likovi su slični. Ne znam kako ih biram. Neke sam poznavao kad sam bio mlad. Volim ono što se krije iza njihove moći. Uvek sam između smešnog i melanholije i zbog toga biram moćne likove, jer se iza tog sna o moći kriju melanholija i usamljenost“, kaže čuveni italijanski reditelj.

Karijeru Paola Sorentina u ovoj godini obeležiće serija Novi papa i film o Silviju Berluskoniju. Ni o jednom detalju, zbog producenata, Sorentino nije želeo da govori.

Ono što želi je da mu se „Kustendorf“ još koji put posreći, i da posle gostovanja na Mećavniku kao pre četiri godine, njegovo ime bude na listi dobitnika nagrade Oskar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи