Otvoren 11. „Kustendorf“, stigli Estlund i Sorentino

Na Mećavniku je otvoren 11. međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“. U konkurenciji za Zlatno, Srebrno ili Bronzano jaje je 21 ostvarenje mladih autora i studenata iz celog sveta. Program „Retrospektiva velikana“ posvećen je italijanskom reditelju Paulu Sorentinu i glumcu Aleksandru Berčeku.

Отворен 11. „Кустендорф“, стигли Естлунд и Сорентино Отворен 11. „Кустендорф“, стигли Естлунд и Сорентино

Prošlogodišnji kanski dobitnik i strastveni skijaš Ruben Estlund prvi je stigao na „Kustendorf“. Poznat po duhovitoj analizi duha evropske srednje klase i opservaciji društva, Estlund na Mokroj Gori predstavlja film Skver i skijaće sa domaćinom.

„Prvo sam snimao filmove o skijanju, a sada dolazim na Mećavnik koji je poput skijaškog centra. Bio sam tokom protekle godine na brojnim festivalima ali kada me je Emir pozvao nisam se dvoumio. Pokušaću da ohrabrim studente da se odupru masovnoj anglosaksonskoj filmskoj industriji i da pokažu da je svet i nešto drugo“, istakao je reditelj Ruben Estlund.

Mokra Gora od danas je epicentar filmske umetnosti. Jedinstveni festival koji spaja mlade stvaraoce i renomirane reditelje, svečano su otvorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač „Kustendorfa“ i reditelj Emir Kusturica.

Na otvaranju je svirao poznati gitarista, kantautor i kompozitor Geri Lukas.

„Ovo je jedno od najlepših mesta gde sam bio. Zamolili su me da komponujem muziku za sačuvane kadrove filma Zakovana filmom sa Majakovskim kao scenaristom i glumcem. Taj minut i po je romantičan, takav je plakat Festivala i muzika“, objasnio je Geri Lukas.

Iako koncert „Japalkana“ počinje u ponoć i traje do duboko u noć, odmora nema jer je za sutra u 10.30 zakazana prva filmska projekcija, a u podne na pitanje da li su danas TV serije popularnije od filmova, odgovore će dati reditelji Paolo Sorentino i Emir Kusturica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво