Bugarski film pred beogradskom publikom

Film „Svet je veliki i spasenje je iza ugla“, međunarodne koprodukcije, autora Stefana Komandareva, sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi, imaće beogradsku premijeru u bioskopu „Roda“. Ovo ostvarenje dobitnik je nagrade „Kodak“ za najbolji bugarski film u 2008. godini.

Igrani film "Svet je veliki i spasenje je iza ugla" ("Svetъt e golяm i spasenie debne navsяkъde") ili bukvalno prevedeno "Svet je veliki i spasenje vreba odasvud", u režiji Stefana Komandareva, sa Predragom Mikijem Manojlovićem u jednoj od glavnih uloga, imaće beogradsku premijeru u bioskopu "Roda".

Naša publika videla je ovu ekranizaciju istoimenog romana Ilije Trajanova prošle godine na festivalu na Paliću. Film je prethodno učestvovao i na festivalu u Moskvi, dok je na međunarodnom festivalu u Sofiji dobio nagradu "Kodak" kao najbolji bugarski film u 2008. godini.

U scenarističkom timu je, uz Komandareva, Trajanova i Jurija Dačeva, bio i srpski autor Dušan Milić, a snimanje je realizovano u koprodukciji Bugarske, Nemačke, Slovenije i Mađarske.

Pored Manojlovića, uloge igraju Karlo Ljubek, Hristo Mutafčiev, Ana Papadopulu, Stefan Valdobrev i drugi.

"Svet je veliki i spasenje je iza ugla" jeste priča o razgradnji i ponovnom uspostavljanju jedne porodične zajednice, kroz odnos dede i unuka, a takođe putovanje kroz bugarsko društvo nekad i danas.

Priča počinje u malom gradu u Bugarskoj 1980. godine. Idilično detinjstvo dečaka Saše prekida odlazak njegove porodice u Nemačku. Razlog je to što policija od njegovog oca Vaska traži da špijunira njegovog dedu Baj Danja (Miki Manojlović), "kralja kocke" koji u lokalnoj kafani igra bekgamon (Bugari kažu tabla) i javno priča oštre političke viceve.

Protiveći se režimu, Vasko sa ženom i malim sinom emigrira u Nemačku, gde se porodica vremenom raspada. Tek 2006. godine svo troje polaze zajedno na put u Bugarsku, dok ih Baj Danjo željno čeka, ali u saobraćajnoj nesreći roditelji ginu, a Saša doživljava amneziju i ostaje u nemačkoj bolnici.

Deda dolazi po njega da ga vodi u zavičaj i to biciklom. Dugo putovanje postaje istovremeno put Sašinog ozdravljenja, jer mu se pod dedinim uticajem vraćaju pamćenje i volja za životom.

Premijeru filma podržala je ambasada Bugarske u Beogradu, saopštio je srpski zastupnik ovog filma "Kino kamera".

Ambasador Georgi Dimitrov je istakao da je to "idealna prilika da beogradska publika vidi najambiciozniji bugarski filmski projekat posle 1989. godine i da upozna i oceni kvalitet ove zajedničke produkcije u godini proslave 130. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bugarske i Srbije", navedeno je u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво