„Koreni“ – snimljena i buna u mitskom selu Prerovu

Privodi se kraju snimanje serije „Koreni“, po romanu Dobrice Ćosića. Roman godine 1954. nikada nije ekranizovan, a gledaoci RTS-a uskoro će moći da Katiće i ostale meštane mitskog sela Prerova gledaju u televizijskoj seriji.

Politička previranja u Srbiji s kraja 19. veka okvir su romana Dobrice Ćosića, kojim je započela saga o porodici Katić, koju pratimo i u Velikom ratu i kasnije tokom 20. veka.

Zabeležili smo snimanje jednog od najdramatičnijih trenutaka u Korenima – bune u selu Prerovu, koju podiže stari radikal Aćim Katić.

„Ono što je mene lično provociralo je odnos privatnog i političkog, kako oslikati jednu ličnost koja je toliko politički uspešna, a toliko je privatno nesrećna“, kaže glumac Žarko Laušević.

U pozorišnoj predstavi bio je Aćimov sin Đorđe. U seriji – sluga, Tola Dačić. 

„Tola je vesnik onog proletarijata koji je usledio u budućim danima, od 19. veka naovamo, ali i vesnik života, vesnik one iskonske žilavosti, ali i prave želje i istrajnosti i sposobnosti za opstanak“, smatra Nenad Jezdić.

Prvi roman koji je proglašen za roman godine po oceni „Ninovog“ žirija, od tada izaziva kontroverze, baš kao i njegov pisac. I to je bio dodatni izazov za ekipu.

„U stvari sam uzbuđen zbog mogućnosti da se i ovo što smo mi uradili i ono što je Dobrica napisao, iščita iz ovog vremena, ali bez neke vrste predrasuda koje postoje u poslednje vreme i u odnosu na njegovo delo i svako drugo delovanje“, ističe glumac Goran Šušljik.

„Najveće opterećenje je što znamo da je ovo jedinstvena prilika da se ovo delo ekranizuje i što znamo da se neće ponoviti i zaista se svi borimo se da sebe ne preopteretimo time“, kaže reditelj serije Koreni, Ivan Živković.

Ekipu čeka još nekoliko snimajućih dana. A televizijsku publiku serija Koreni – od naredne godine, na programu RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи