Šumadijski filmski festival od 14. do 17. decembra

Drugi po redu Šumadijski internacionalni filmski festival održaće se od 14. do 17. decembra u Kragujevcu, a program obuhvata 12 dugometražnih filmova iz 10 zemalja.

Fokus festivala je na debitantskim filmovima koji su pretežno namenjeni mladoj publici i stoga moto festivala glasi „Od mladih mladima“ (Youth to youth).

Na repertoaru će biti hrvatska drama Ne gledaj mi u pjat, crnogorska komedija Slučajevi pravde, bosanska drama Muškarci ne plaču i domaći dokumentarac Gora.

ŠIFF će otvoriti američka drama Laki, u kojoj svoju poslednju ulogu igra glumac Hari Din Stenton. Iz Austrije stižu dva dokumentarca Naš farmer i višestruko nagrađivani Praćenje putanje.

Još jedan naslov koji je osvajao nagrade na festivalima širom sveta jeste španska drama Leto 1993.

Francusku će predstavljati filmovi Skele i Plaćenik, Italiju Sedam činova milosrđa, a iz Nemačke dolazi istorijski triler Lavirint laži.

Pomenuti dugometražni filmovi prikazivaće se u Pozorištu za decu, a kratkometražna ostvarenja, sva iz domaće produkcije, u Kulturnom centru UMMUS.

Filmovi iz obe takmičarske selekcije biće u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca koju glasanjem nakon projekcija dodeljuju posetioci festivala.

Nakon svake projekcije biće održan razgovor sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa i gostima festivala.

Prateći program festivala obuhvatiće radionicu za decu koju će organizovati „Filmkultura“, organizacija za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, kao i tribinu na temu „Moj prvi film“.

Na tribini će govoriti jedan od najznačajnijih srpskih reditelja Radivoje Andrić, koji potpisuje filmove kao što su Munje i Kad porastem biću kengur.

Cena ulaznica iznosi 150 dinara za jedan festivalski dan i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, Kulturnom centru UMMUS i kafićima „Oblomov“ i „Tango“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво