Kultni srpski filmovi u novom ruhu zahvaljujući „Vip Kinoteci“

Deset kultnih filmova koji su obeležili srpsku i regionalnu kinematografiju biće digitalno restaurirani i spremni za novo prikazivanje u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Reč je o pionirskom projektu Jugoslovenske kinoteke i kompanije „Vip“, uz podršku Ministarstva kulture. Projekat ima za cilj očuvanje filmske kulturne baštine od nacionalnog značaja.

Svet klasične kinematografije je prošlost. Nestala je filmska traka. Pojavili su se novi digitalni formati. Zahvaljujući projektu „Vip Kinoteka“ kultni domaći filmovi dobijaju novo ruho, a prvi među njima je Ko to tamo peva, koji je uz još 99 naslova, Kinoteka proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja.

Posao digitalizacije i digitalne restauracije složen je i skup, od skeniranja negativa, manuelne restaruacije gde se svaki kvadrat negativa pregleda i čisti, tonske restauracije do konačnog spajanja slike i zvuka.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić kaže da je osnovni kriterijum za izbor filma to da je Kinoteka u posedu negativa.

„Realno sagledavanje stvari na terenu dovelo je to toga da čekanja nema i Kinoteka je preuzela korake, našla partnera u kompaniji 'Vip' i na najbolji mogući način započela opsežnu akciju koja će, nadam se, trajati još dugo“, objasnio je Pantelić.

„Današnji događaj jeste jedan od događaja koji daje nadu i ohrabrenje da će se u procesu ulaganja u kulturu od strane takozvanog privatnog sektora nastaviti u većoj meri u većem intenzitetu. To je praksa u Evropi veoma pristuna. Postoje poreske olakšice, mi takođe radimo na tome“, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i naglasio da ulažući u kulturnu baštinu privatni sektor zapravo pomaže na temeljit način razvoj društva.

Pored ostalih, biće očuvani i zaštićeni filmovi Gorana Markovića, Živojina Pavlovića, Srđana Karanovića, Živka Nikolića. Osim u Kinoteci, restaurirani filmovi biće prikazivani pred starom i nekom novom publikom u devet gradova u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar