Film Mile Turajlić najbolji dokumentarac u Amsterdamu

Ostvarenje „Druga strana svega“ Mile Turajlić osvojilo je u Amsterdamu nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na jednom od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu - IDFA.

U obrazloženju žirija istaknuto je da u filmu Mile Turajlić „jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu“.

„U prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog mi otkrivamo jedan nadahnjujući lik. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku – prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski struktuirana, lepota ovog lika naprosto odjekuje“, primetio je žiri.

„Žiri dodeljuje nagradu za najbolji dugometrazni dokumentarni film ovom ostvarenju zbog njegovog slojevitog sinematskog jezika koji vešto spaja istorijsko i lično“, stoji u obrazloženju.

Novi dokumentarac autorke filma Sinema Komunisto (2010), uvršten je u dva programa 30. izdanja festivala u Amsterdamu – u takmičarski program za dugometražne dokumentarne filmove, u kome je i nagrađen, i u program „Kamera u fokusu“, u kome su okupljeni filmovi sa izvanrednim snimateljskim radom (Mila Turajlić je i direktorka fotografije u svom filmu).

Pored nagrađenog filma Mile Turajlić, ove godine prikazana su još dva srpska filma – Slatko od ništa Borisa Mitića našao se u prestižnoj sekciji „Majstori“ (Masters), a Isti Dejana Petrovića odabran za takmičarsku selekciju u kategoriji kratkog metra.

Pobeda Mile Turajlić je najveći uspeh srpskog dokumentarnog filma u dugoj istoriji ovog najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na tlu Evrope, cenjenog i u svetskim okvirima, ističu iz Filmskog centra Srbije.

Nagrada festivala IDFA za najbolji dugometražni dokumentarni film obuhvata i novčani iznos od 15.000 evra.

Festival u Amsterdamu je ove godine pohodila brojna srpska delegacija, a Filmski centar Srbije i IDFA, u saradnji sa udruženjem „Dok Srbija“, organizovali su specijalni edukativni program u okviru programa „IDFAkademija“ (IDFAcademy) u kojem su učestvovali producenti i autori dokumentarnih filmova iz Srbije.

Film Druga strana svega traje 102 minuta i prikazan je premijerno na festivalu u Torontu krajem leta.

Nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Evropa (u pitanju je prva koprodukcija HBO Evropa sa Srbijom).

Domaću premijeru imaće 29. novembra u Centru „Sava“ u okviru Festivala autorskog filma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво