RTS snima seriju po Ćosićevim „Korenima“

Radio-televizija Srbije i producentska kuća "Eye to Eye" snimaju igranu televizijsku seriju „Koreni“, po romanu Dobrice Ćosića. Priču u deset epizoda o srpskoj porodici Katić režira Ivan Živković, a na programu će biti sledeće godine.

Radnja romana i istoimene serije prati život bogate seoske porodice Katić. Porodični i politički sukobi, problem identiteta, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žena, neki su od motiva Korena.

„Hvala RTS-u na upornosti. Ovo su skupi projekti, ovo ne može da se radi tek tako. I hvala im što u današnjem vremenu, gde se potpuno gubi bilo kakav osećaj za lepo, za dobro, moral, za estetiku i sve što život podrazumeva, oni se ipak na jedan kvalitetan način bore da opstanemo kao nacija“, rekla je glumica Sloboda Mićalović, koja u Korenima tumači ulogu Simke.

Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala koji zbog sukoba sa sinom podiže meštane na dizanje bune, igra Žarko Laušević.

„Bilo je krajnje vreme vratiti se dobrim tradicijama sjajne srpske drame i vratiti se tradiciji naše literature, koja ne samo da daje odličan povod za ekranizaciju nego se nadam i da će uspeti da potisne mnoge druge izazove koje sa zapada serviraju od tih rijalitija i svega ostalog“, kaže Laušević.

Ćosićevo imaginarno selo Prerovo, u kome se odigrava radnja romana Koreni, za potrebe snimanja izmešteno je u nestvarni ambijent Gornjeg Račnika, nedaleko od Jagodine, sela koje je, zahvaljujući Draganu Gligorijeviću i kući njegovih predaka, sačuvalo autentične objekte s početka prošlog veka.

„Ono što će ostati kada završimo ovu seriju, a to je, čini mi se, nešto što će neke generacije kada nas više ne bude opet gledati, to su Koreni“, istakao je Goran Šušljik, glumac i izvršni producent serije.

Sa producentskom kućom "Eye to Eye" RTS je radio i TV seriju Čizmaši. Snimanjem serije Koreni, čija se premijera očekuje naredne godine, RTS nastavlja tradiciju ekranizacije vrhunskih dela srpske književnosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво