Aplauzi za Pecu Popovića i „Zarobljeno vreme“

Film „Zarobljeno vreme“ imao je u četvrtak uveče beogradsku premijeru u Dvorani kulturnog centra, gde je publika burnim aplauzima nagradila dugometražni rok dokumentarac i s oduševljenjem pozdravila njegovog glavnog aktera, uticajnog rok publicistu Petra Pecu Popovića, kao i reditelja i scenaristu Milana Nikodijevića i filmsku ekipu.

Od brojnih muzičara i novinara koji se pojavljuju u filmu, koji govori o Peci Popoviću i jugoslovenskoj pop-rok sceni, premijeri su prisustvovali Kornelije Kovač, Momčilo Bajagić Bajaga, Srđan Gojković Gile, Žika Jelić, Kaliopi, Petar Janjatović, Milomir Marić, Ivan Bećković i Bole Bošković.

Među zvanicama na premijeri bili su muzičari Dragi Jelić, Dejan Cukić, Ana Stanić i Nikola Čuturilo, predsednik SANU Vladimir Kustić, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović, legendarni fudbaler Crvene zvezde Dušan Dule Savić, kao i mnoge druge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Publici su se predstavili i snimatelj i dizajner zvuka Aleksandar Stojšin, montažer Aleksandar Komljenović, snimatelj Aleksandar Ramadanović, direktor fotografije Jovan Milinov i producent Siniša Bokan.

„Prošlo je 43 godine od kada sam upoznao Pecu Popovića, na šestom rođendanu emisije Veče uz radio u dvorani Doma sindikata. Od tada čekam trenutak da izgovorim ovu najavu: 'Dobri duh jugoslovenskog rokenrola i dobri duh Beograda Petar Peca Popović'“, rekao je Nikodijević.

Peca Popović je rekao da mu je „srce puno“ što su premijeri prisustvovali njegovi „učitelji, uzori, prijatelji i porodica“.

„Srećan sam što je večeras među nama nekoliko osoba koje su odredile moj život. Ovde je Miloš Sekulić, prvi gitarista prve beogradske grupe koja je svirala za Novu godinu 1960. a zvali su se 'Beogradske iskre'. I sada se sećam 1966. kada smo osnivali časopis Gong, kada je jedan vojnik sedeo na radijatoru i pričao kako će doći u Beograd i praviti muziku – Kornelije Kovač", prisetio se Popović.

Prema njegovim rečima, pošto za jednu igranku 1966. godine u „Topčiderskoj noći“ nije mogla da svira grupa „Vesnici“ (od kojih je premijeri prisustvovao Nebojša Nešković), angažovana je grupa „Džentlmeni“.

Pošto na kraju na svirci nije bilo prodato dovoljno ulaznica da „Džentlmeni“ budu isplaćeni, Peca je njihovom članu Žiki Jeliću obećao da će mu dati novca koliko ima, a da će sutra doneti ostatak.

„Prodao sam reket sa kojim sam bio prvak osnovne škole u ping-pongu, i doneo sutra ostatak Žiki, koji se iznenadio, jer nije očekivao pare. To je čovek sa kojima nikada nismo pravili nikakve ugovore, a sve što smo radili bilo je na reč i na obraz. I zato je to što smo radili valjalo... Pripadam generaciji koja je verovala da rokenrolom možemo promeniti sebe i svet. Od tog urlika danas je ostao vapaj, a vama hvala što ste se setili tog vremena“, naglasio je Popović.

Zarobljeno vreme je na redovnom bioskopskom repertoaru DKC-a 10, 11. i 12. novembra (17 časova).

Inače, premijera filma Zarobljeno vreme bila je 5. jula u Šibeniku na 8. filmskom festivalu „Solo pozitivo“, jednom od najznačajnijih festivala muzičkih dokumentaraca u regionu, gde je dobio Specijalnu nagradu.

Prikazan je i u okviru programa „Kino region“ na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво