„Pričest“ najbolji angažovani film „Slobodne zone“

Nagrada za najbolji angažovani film 13. „Slobodne zone“ otišla je u ruke autora poljskog dokumentarca „Pričest“ Ane Zamjecke. Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji pripalo je španskom filmu „Ada za gradonačelnicu“.

Dodelom nagrada za najbolje filmove i domaćom premijerom dokumentarnog filma Raoula Pecka Ja nisam tvoj crnja, završen je 13. filmski festival „Slobodna zona“.

Odlukom žirija, u kojem su bili scenaristkinja Simona Nobile, producentkinja Jelena Angelovski i novinar i filmski kritičar Vladan Petković, nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji dodeljena je poljskom dokumentarcu Pričest Ane Zamjecke.

Žiri je naglasio da je to film koji privlači gledaoca u prvoj sceni.

„To je film koji ima sve: zastrašujućeg protagonistu, delikatnu ravnotežu između opservacije i emocionalnog odnosa prema njegovoj radnji, univerzalne teme kao što su odrastanje, stanje porodice i društva i izuzetno prijatnog koprotagonistu koji pripada ranjivoj društvenoj grupi. Film koji snažno angažuje i srce i um“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji pripalo je španskom filmu Ada za gradonačelnicu u režiji Paua Fausa.

Žiri je ocenio da je reč o inspirišućem filmu sa „temom koja se danas univerzalno ponaša u Evropi, kada smo skoro prestali da verujemo da istinski interes za zajedničko dobro, jednakost i pravdu može prevladati nad moći korumpiranog političkog i finansijskog sistema“.

„Fokusirajucći se na čudesnu, harizmatičnu i prirodnu protagonistkinju, ovaj film nam daje nadu da su čuda ipak moguća“, konstatovao je žiri.

Žiri u sastavu docentkinja Fakulteta dramskih umetnosti i montažerka Aleksandra Milovanović, slovenački reditelj Matjaš Ivanišin i reditelj Marko Grba Singh za najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji proglasio je Buffet Željezara u režiji Gorana Devića, koji prikazuje „posledice dugogodišnje tranzicije društva i suptilnim dokumentarističkim pristupom predstavlja mikrosvet koji nestaje“.

Specijalno priznanje u regionalnoj selekciji pripalo je grčkom filmu Osmi kontinent u režiji Jorgosa Zoisa, koji, kako je primetio žiri, „migracionu temu prevodi u metafizičko čitanje krize našeg regiona“.

Nagrada „Hjuman rajts“ u regionalnoj selekciji dodeljena je hrvatskom dokumentarnom ostvarenju Blink Jakova Labrovića, koji prikazuje „bolest u porodici i odnos dva brata u neposrednom i ogoljenom filmskom pristupu“. Srednjoškolski žiri, koji su činili Mihailo Živanović, Ana Deljanin, Nemanja Kozlina, Branislav Beković, Đorđe Bakoč, Sergej Sokolov i Ana Stojmenović, „Nagradu 14+“ dodelio je filmu Ane Zamjecke Pričest.

Žiri sastavljen od sedam mladih zaljubljenika u film, istakao je da pobednički film „otkriva pravu lepotu odbačenih, snagu slabih, potrebu za promenom čak i kada je ona nemoguća“.

broj komentara 0 pošalji komentar