„Zaliv“ pobednik „Slobodne zone“

Ekološki dokumentarac Luija Psihojosa „Zaliv“, koji je već pobedio na 17 festivala širom sveta, dobio je najvišu ocenu publike i trijumfovao na petom izdanju festivala „Slobodna zona“.

Filmski festival „Slobodna zona", koji je održan od 6. do 11. novembra u Beogradu, pratilo je više od 8.000 gledalaca, a nagradu publike osvojio je „Zaliv" ("The Cove") reditelja Luija Psihojosa, potvrđeno je u Kulturnom centru „Reks".

Prvoplasirani film je dugometražni „dokumentarac" na ekološku temu. Dobio je najveću prosečnu ocenu u glasanju publike 4,93, a nagrada podrazumeva da će biti otkupljen za televizijsko prikazivanje u Srbiji.

„Zaliv" predstavlja neverovatnu priču o tome kako se odabrana ekipa aktivista, filmskih stvaralaca i ronilaca zaputila na tajnu misiju da prodre u skriveni zaliv u Japanu, otkrivajući mračnu i smrtonosnu misteriju.

Taj film američke produkcije već je dobio nagrade publike na 17 filmskih festivala širom sveta.

Na drugom mestu po glasanju posetilaca „Slobodne zone" je takođe dokumentarni film - „Mladi u srcu", autora Stivena Vokera i Sali Džordž.

Slede filmovi „Birokrate popravljaju svet" Endija Bičlbauma i Majka Bonana, „Kleveta" Joava Šamira i „Burma VJ: Izveštavanje iz zatvorene zemlje" Andersa Ostergarda.

Peti festival „Slobodna zona" održan je u dve sale - Dvorani Kulturnog centra Beograda i bioskopu „Balkan", sa ukupno 28 angažovanih igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta.

Prihod od ulaznica ovoga puta je namenjen akciji „Hrana za sve".

Novina je da se od ove godine dodeljuje i nagrada za publiku - autor najboljeg kratkog prikaza jednog filma sa Festivala dobiće laptop.

Tekstove treba slati na adresu recenzija@freezonebelgrade.org do 15. novembra.

Svečana dodela nagrade predviđena je za 10. decembar, kada se nastavlja mesečni program „Slobodne zone" u Kulturnom centru „Reks".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи