Bjelogrlić: Nadam se da su „Senke nad Balkanom“ serija za svetsku distribuciju

„Senke nad Balkanom“ konačno su pred gledaocima RTS-a! Večeras je počelo premijerno prikazivanje serije, a tim povodom njen tvorac – reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, u gostovanju u Dnevniku, otkrio je sa čime će se gledaoci susresti i da li je imamo seriju za izvoz.

Jadranska obala 1921. godine. Rusi dolaze na tlo tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Sedam godina kasnije događa se zločin u Beogradu. To je i zaplet istorijske fikcije pomešane sa trilerom i misterijom i početak prve od 11 epizoda serije Senke nad Balkanom.

Gospodine Bjelogrliću, vraćate nas na ove prostore, poput vremeplova, na početak 20. veka. Sa čim će se sve gledaoci susresti od večeras?

Mislim da će se susresti sa jednom dinamičnom pričom punom obrta i neočekivanih zapleta. Susrešće se sa jednim delom istorije o kojem nisu mnogo učili u školi. Upoznaće neke istorijske ličnosti sa neke druge strane, a sve to u jednom trilerskom zapletu gde dva beogradska policajca, ne svojom voljom, ulaze u jedan vrtlog zločina koji će ih dovesti do samog vrha piramide koji izlazi van granica Srbije.

Kako će reagovati publika na neka saznanja do kojih ste došli sa vašim timom, a koja široj publici još nisu poznata?

Ja mislim da će to biti jako zanimljivo da ćemo otkriti čitav jedan niz istorijskih ličnosti kao što je princ Đorđe Karađorđević, general Živković, Mustafa Golubić, general Vrangel Ante Pavelić. Jedan deo njihovog života i njihovih biografija koji nije mogao da se uči u istorijskim čitankama i nije mogao da se uči u školi. Nama je to bilo jako zanimljivo – mi smo pokušali da sve te istorijske ličnosti sa svim kontroverzama koje nose, upletemo u taj neki fiktivni svet koji smo kreirali i mislim da će to dati jednu posebnu dimenziju seriji, čak i onima koji ništa ne znaju o njima, a i onoj publici koja nešto zna o tome.

Senke nad Balkanom donose jedan potpuno novi kvalitet u domaćoj produkciji. Da li RTS i po temi i produkciono konačno ima seriju za izvoz?

Ja se nadam da da. Serija još nije počela da se emituje, a već postoji veliko interesovanje za nju. Ono što je zanimljivo, ona će se večeras davati ne samo na teritoriji Srbije nego na teritoriji čitavog regiona. Obezbeđeno je emitovanje u Ruskoj federaciji, a postoji zaista interesovanje nekih svetskih kompanija sa svetsku distribuciju, tako da ja se nadam da će se to konačno desiti.

Večeras u 20 časova na Prvom programu RTS-a prva od 11 epizoda serije Senke nad Balkanom.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи