Počeo 8. „Bosifest“

Ostvarenje „Normalni autistični film“ otvorilo je 8. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - „Bosifest“. Studenti i srednjoškolci ispunili su potpuno „Amfiteatar“ Centra „Sava“.

Почео 8. „Босифест“ Почео 8. „Босифест“

Do 12. oktobra publika će imati priliku da pogleda ukupno 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i osam u revijalnom delu programa, a žiri u kome su Radoslav Zelenović, reditelj Predrag Gaga Antonijević i glumica Anica Dobra dodeliće gran-pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

U pratećem programu biće organizovana konferencija Pokreni promenu sa predavanjima o temama Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom, Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom, Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju, Kultura, tolerancija, različitost.

Direktor festivala Darko Ivić istakao je da su ostvarena dva glavna cilja „Bosifesta“ - da se senzibiliše što više mladih ljudi da se uključe u festival i da se kreira sponu između autora filmova, organizacija osoba sa invaliditetom i pojedinaca.

Ivić je naveo da je zadovoljan finansijskom i logističkom podrškom dobijenom od ministarstava i grada, pohvalio se svetskom pretpremijerom izraelskog dokumentarca Moj brat heroj i rekao da se nada da će se festival, kroz nekoliko godina, preseliti u Veliku salu Centra „Sava“.

Gordana Cvetković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naglasila je da program „Bosifesta“ i veliko prisustvo mladih projekciji filma Normalni autistični film češkog dokumentariste Miroslava Janeka doprinose da svi postanu svesni da je pravo svakog deteta na obrazovanje i da na tome moramo svi da radimo.

V.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević najavila je u izjavi medijima niz projekata koji će doprineti da se osobe sa invaliditetom uključe u aktivan život zajednice.

„Sam slogan festivala Pokreni promenu znači da ćemo u narednom periodu učiniti mnogo da podržimo što više ovakvih projekata kako bi osobe sa invaliditetom bile afirmisane u svim sferama društvene zajednice i bile ravnopravne sa svim ostalim građanima“, objasnila je Biljana Barošević.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić primećuje da „Bosifest“ svake godine privlači sve više filmskih stvaralaca i publike i predstavlja dokaz aktivizma i kreativnosti osoba sa invaliditetom.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević zahvalio je Iviću što je darovao „Bosifest“ Beogradu i primetio da su mnogi u inostranstvu čuli za srpsku prestonicu zahvaljujući tom festivalu.

Petronijević je ocenio da Ivić svojom energijom pokazuje svima da ko hoće, on nađe način i da kada verujete u sebe i svoj projekat, radite na svom znanju i vestsinama, svi problemi se prevazilaze i samo je nebo granica.

Član žirija, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović primećuje da „Bosifest“ ima svoju publiku i ističe da je za ovogodišnje izdanje stiglo 150 filmova iz čitavog sveta.

„Ono što je zanimljivo je da su filmovi sa svih destinacija i da način na koji se u filmovima govori o hendikepu nešto što je upozoravajuće za nas koji mislimo da imamo probleme i da ih ne možemo prevazići. Ne izlazi mi iz glave dečak iz Gruzije, koji je gluv od rođenja i koji ima samo jednu želju da igra u kulturno-umetničkom udruženju i na pozornici“, rekao je Zelenović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво