Svetska premijera filma Dejana Petrovića u Amsterdamu

Dokumentarni film Dejana Petrovića „Isti“ imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu IDFA, čije će se 30. izdanje održati od 15. do 26. novembra u Amsterdamu.

Isti je kratkometražni dokumentarni film u trajanju od 16 minuta koji na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji.

Njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daje pogled na život u zatvoru koji još nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu i to su prepoznali i organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam), koji su Petrovićev film uvrstili u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

Ostvarenje Dejana Petrovića je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.  Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović, kompozitor Vojin Ristivojević.

Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar „Filmart“, a koproducent je "Cinnamon Films". Isti je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije.

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu biće prikazano i ostvarenje Druga strana svega Mile Turajlić i to u takmičarskom programu, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i Slatko od Ništa Borisa Mitića u netakmičarskom programu Masters.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 14. nov 2017, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Inkvizicija Narodskog Čoveka

Pročitajte knjigu naslovljenu, pa će te sve saznati o filmu i o stvarnim okolnostima.Ostalo nije za javnost.