Počinje Međunarodni festival etnološkog filma

Tri selekcije Međunarodnog festivala etnološkog filma, od danas do 14. oktobra, u Etnografskom muzeju predstavljaju 58 filmova iz 30 zemalja.

Muzejski savetnik u Etnografskom muzeju i koselektor programa Vesna Dušković rekla je na konferenciji za novinare da je sa koleginicom Ljiljanom Gavrilović imala obiman posao da pogleda 160 filmova prijavljenih za festival i sa žaljenjem konstatovala da je domaća produkcija iz godine u godinu sve slabija.

Duškovićeva je primetila da je i među studentskim filmovima vidljiva razlika između domaćih i inostranih ostvarenja i dok su strani filmovi odlično osmišljeni, sa izvenarednom kamerom, montažom i režijom, kod srpskih ostvarenja se vidi da su „rađeni pomoću štapa i kanapa“.

Ovogodišnjim programom dominiraju filmovi o položaju žena i marginalnih grupa, mnogi se bave preispitivanjem rodnih uloga i seksualnosti i, kako je Vesna Dušković istakla, prilikom pravljenja selekcije, želja je bila vratiti se pravim etnološkim i antropološkim temama, a politiku ostaviti za druge festivale.

Ljiljana Gavrilović, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i naučna saradnica u Etnografskom institutu SANU, kaže da bi trebalo domaće filmove izvući iz takmičarskog programa kako bi bilo moguće nagraditi ih i time možda podstaći producente da više snimaju.

Profesorka Gavrilović je takođe primetila mnogo filmova o egzotičnim krajevima što daje dodatnu interesantnost festivalu.

Osim takmičarskog, informativnog i studentskog programa, izvršni direktor festivala Saša Srećković je najavio i posebne programe.

U saradnji sa Univerzitetom Svinburn i Regionalnim umetničkim centrom „Barkli“ biće predstavljena australijska kinematografija, a u saradnji sa Balkanskim dokumentarnim centrom iz Sofije biće organizovana radionica Nove tehnologije i nematerijalno kulturno nalseđe i "pitching forum".

Srećković je skrenuo pažnju i na film Kao što idu đevojke o poslednjoj virdžini u Crnoj Gori, koji je snimljen u saradnji Etnografskog muzeja u Beogradu i Koledža „Kolumbija“ u Čikagu, a biće predstvaljeni i najbolji video-portreti u trajanju od tri minuta, snimljeni mobilnim telefonom, koji su odabrani na konkursu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи