Projekcijom „Vesterna“ otvoren 6. „Gete fest“

Festival savremenog nemačkog filma „Gete fest“ počeo je večeras projekcijom filma „Vestern“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom „Stvarnost u fikciji“, a trajaće do 11. oktobra nakon čega se program seli u novosadski i niški kulturni centar.

Otvarajući šesto izdanje festivala, čiji su organizatori Institut „Gete“ i Kulturni centar Beograda, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da ima izuzetno zadovoljstvo što već treći put ima priliku da poseti „Gete fest“ u Beogradu.

„Istakao bih da se na ovom festivalu prikazuju najbolja ostvarenja nemačke produkcije i da Institut 'Gete' svake godine pravi odličan izbor filmova. Pozivam Beograđane da dođu na festival i da uživaju u programu“, poručio je Ditman.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan.

Direktor Instituta „Gete“ Frank Bauman izrazio je zadovoljstvo što je „Gete fest“ u Srbiji postao tradicija, i naglasio da organizovanje ovako velikog festivala predstavlja nešto posebno za ustanovu koju vodi.

„Može se reći da nemački film jako dobor 'živi'. S jedne strane, prikazujemo stare proverene majstore poput Folkera Šlendorfa, ali tu su i zvezde nemačke kinematografije kao što je Fatih Akin. Trudimo se da zadovoljimo svačiji ukus i zato je slogan ovogodišnjeg festivala 'Stvarnost u fikciji'“, rekao je Bauman.

Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji.

Film Vestern Valeske Grizebah, kojim je otvoren festival, ima sve karakteristike vesterna – dobre, loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku.

Akciona komedija Mirotvorci Roberta Talhajma prati sudbinu nekadašnjih tajnih agenata Istočne Nemačke koji su ostali bez posla po ujedinjenju Nemačke, ali i dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji.

Tu je i film Afera Nil-Hilton Tareka Saleha, dobitnika Gran prija na ovogodišnjem Sandensu.

Poseban segment programa čini nekoliko filmova koji se bave porodičnim odnosima: Svet Vunderlinovih Danija Levija, U vremenima nestajuće svetlosti (režija Mati Gešonek) i Svetle noći (Tomas Arslan).

„Gete fest“ će prikazati i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma Čik Fatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma Povratak u Montok Folkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša.

Karte po ceni od 250 dinara prodaju se na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво