Ruski reditelj Karen Šahnazarov dolazi u Beograd

Karen Šahnazarov, čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, dolazi u Beograd povodom premijere filma „Ana Karenjina, sećanja Vronskog“ zakazane za 12. oktobar u Dvorani Kulturnog centra.

Iz bogate biografije uspešnog reditelja, koji je godinama direktor MOS filma, izdvajaju se filmovi Beli tigar, koji je 2012. godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Značajan uspeh ostvarila su i njegova ostvarenja Word No.6 kao i Courier.

Šahnazarov je povodom dolaska u Beograd istakao da veoma ceni srpsku kinematografiju: „Mnogo toga me vezuje za Jugoslaviju, za Srbiju. Imam i puno prijatelja kod vas, a i sam Beograd je jako važan grad za svakog ruskog reditelja. Bukvalno sam sve svoje filmove prikazivao u Srbiji“.

Uoči premijere filma Ana Karenjina, sećanja Vronskog, u galeriji „Prozor“ otvorena je izložba fotografija glumica koje su kroz istoriju igrale popularnu heroinu.

Svi koji budu posetili izložbu uživaće u fotografijama Kire Najtli, Grete Garbo, Vivijen Li i ostalih poznatih glumica, kao i u projekciji kratkog filma koji prikazuje scene tragičnog kraja Ane Karenjine iz više od 20 ostvarenja koja su snimana kroz istoriju.

Ideja izložbe je da se aktuelna bioskopska publika podseti velikih zvezda koje su do sada igrale lik Ane Karenjine, a pred premijeru pravog spektakla reditelja Karena Šahnazarova. Izložba će biti otvorena do 8. oktobra.

Radnja filma Ana Karenjina, sećanja Vronskog odvija se u vreme rusko-japanskog rata, u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne bolnice spasava život nekolicini ranjenih oficira, među njima i grofu Vronskom.

Kada sazna za njegov identitet odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasao život, jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

broj komentara 0 pošalji komentar