Počela 14. „Balkanima“

Otvaranjem izložbi u galerijama Doma kulture Studentsku grad „Animirani dnevnik - GIF animacije“ Vuka Palibrka i "Electric Summer Days" Aleksandre Jovanić i projekcijom prvog filma iz takmičarskog programa, počela je 14. „Balkanima“.

Ovogodišnje izdanje „Balkanime“ predstavlja oko 100 kratkih animiranih filmova, a na zatvaranju festivala, 7. oktobra, biće dodeljene nagrade.

Ove godine Evropski festival animiranog filma obeležava 90 godina od rođenja svog osnivača, Nikole Majdaka (1927-2013).

Publika je imala priliku da pogleda Majdakov animirani film Autoportret, kao i film koji je snimljen u Domu kulture za vreme rada Nikole Majdaka na „Balkanimi“.

Festival „Balkanima“ osnovan je s ciljem da pruži podršku razvoju srpske scene animiranog filma, kao i da autore sa prostora Balkana uključi u savremene tokove i tendencije te umetničke forme.

Na otvaranju festivala publici su se obratile zamenica direktora Doma kulture dr Nevena Tomić i umetnička direktorka festivala Iva Ćirić.

Iva Ćirić je pozdravila publiku, predstavila program, zahvalila na podršci koju je festival dobio ove godine i iistakla da želi da „Balkanima“ sledeće godine ima veću i značajniju finansijsku podršku.

broj komentara 0 pošalji komentar