Film o „Lajbahu“ u Severnoj Koreji otvara „Slobodnu zonu“

Projekcijom filma „Dan oslobođenja“ u režiji Ugisa Oltea i Mortena Travika, 1. novembra u beogradskom Centru „Sava“ biće otvoren filmski festival „Slobodna zona“.

Travik, pozorišni reditelj, konceptualni umetnik, kulturni diplomata i veliki obožavalac grupe Lajbah, uspeva u avgustu 2015. godine da spoji nespojivo.

Povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti, on posreduje, ugovara i organizuje prvi koncert jedne rok grupe sa Zapada u Pjongjangu, glavnom gradu jedne od najzatvorenijih zemalja na svetu.

Uspeva da izdejstvuje i da ova neverovatna avantura bude pretočena u dokumentarni film.

Članove kultne slovenačke grupe „Lajbah“, kojoj je pripala čast da uveliča jedan od najvažnijih datuma u istoriji Severne Koreje, u stopu prati filmska ekipa i beleži retke i dragocene trenutke iza kulisa „„poslednje komunističke diktature“.

Rezultat je ironičan, duhovit i angažovan dokumentarni mjuzikl koji i o Severnoj Koreji i o „Lajbahu“ govori više od hiljadu reči.

„Slobodna zona“ ove godine ima i nove snage u selektorskom timu. Mladi autori, montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač odabrali su deset dugometražnih filmova za regionalnu selekciju.

U međunarodnoj selekciji za nagradu stručnog žirija takmičiće se 15 filmova po izboru dugogodišnje selektorke „Slobodne zone“ Branke Pavlović.

Novitet je i revijalna selekcija od 12 kratkih filmova u regionalnom programu. Publika će kao i do sada moći da pogleda i pet filmova iz selekcije autora preko 14 godina.

Tu je i bogat prateći program: pet specijalnih projekcija, master klas, noćni razgovori i dnevni govorni program „Na kafi sa autorima“.

Stručni žiri će dodeliti nagrade za Najbolji angažovani film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji.

Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije autora preko 14 godina dodeliće srednjoškolski žiri nazvan Slobodna zona junior.

Već tradicionalna Nagrada publike festivala „Slobodna zona“, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce.

Ovogodišnji program „Slobodne zone“ obuhvatiće preko 40 igranih i dokumentarnih, kratkih i dugometražnih ostvarenja iz čitavog sveta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 05. nov 2017, 00:46)
slavica [neregistrovani]

comeon people you are letting me down!

dokle ta opsednutost napumpanim slovencima... mozda su mnekada i bili alternativna... nasli ste da se promovisete na jadnim korejancima... hajde napravite film o amerima i trumpu ako ste toliko pametni i hrabri ...
comeon people you are letting me down!
nego pogledajte Depeche Mode - Depeche Mode - Where's the Revolution
https://www.youtube.com/watch?v=jsCR05oKROA

(utorak, 03. okt 2017, 21:19)
anonymous [neregistrovani]

lajbah ahahahha

pa ljudi moji lahbah slovenci zovu JP laibah jer imaju takve povlastice da su u ravni javnog preduzeca. niti su kultni niti legendarni osim ako se ne ravnate po slovenackim muzickim standardima. mi imamo riblju corbu, kerber, ekv i gomilu bendova (kultnih!) a oni laibah!? hahahah