Sastav Matije Dedića na 33. Beogradskom džez festivalu

Beogradski džez festival nastavlja sa izuzetnim premijerama pa će tako Matija Dedić prvi put u Beogradu predstaviti svoj međunarodni džez sastav.

U projektu "Three sides of jazz" sa njim nastupaju bubnjar Džin Džekson (SAD) i kontrabasista Joris Tepe (Holandija), a kao specijalni gost iz Srbije pridružiće mu se pijanista Vasil Hadžimanov.

Za koncert koji će biti održan 30. oktobra u Centru „Sava“, ulaznice su u prodaji preko mreže „Eventim“, a iste večeri, u prvom delu programa nastupa američki saksofonista Doni Mekaslin sa svojim bendom.

Pijanista i kompozitor Matija Dedić (1973) je vodeći hrvatski džez muzičar današnjice i jedan od vodećih u regionu.

Ovo ne potvrđuje samo veliki broj Porina (najuglednija muzička nagrada u Hrvatskoj) koje je dosad dobio – 2016. ih je osvojio čak šest, uključujući i glavnu nagradu za album godine Matija svira Arsena, već i impresivna diskografija u okruženju majstora svetskog džeza, kao i neumorna koncertna aktivnost (solo, trio, Gabi Novak, Zoran Predin, Tamara Obrovac, Džiboni, Šimun Matišić, Zoran Majstorović…).

Od 2009. objavio je tri albuma u pratnji američkih ritam sekcija, sa Lerijem Grenadirom i Džefom Balardom, Visente Arčerom i Kendrikom Skotom, te sa Skotom Kulijem i Antonio Sančezom.

Na trećem festivalskom nastupu predstaviće program sa aktuelnog albuma Dedicated u pratnji internacionalnog trija sa Jorisom Tepeom i Džinom Džeksonom, autorski solo program i duo sa specijalnim gostom Vasilom Hadžimanovim.

Holanđanin Joris Tepe stekao je afirmaciju na njujorškoj džez sceni.

Snimio je 10 albuma kao lider i radio sa brojnim legendama džeza, među kojima su Don Brejden, Beni Golson, Rašid Ali, Bili Hart i Rendi Breker.

Dobitnik je nagrade Bird festivala „Nort si džez“ za „talente koji zaslužuju veću pažnju“ 2004. godine.

Bubnjar Džin Džekson započeo je profesionalnu karijeru u sastavu Kevina Jubenksa, a potom bio član različitih sastava Herbija Henkoka tokom devedesetih, kao i „Mingus big banda“.

Među drugim liderima sa kojima je radio su i Dejv Holand, Doni Mekaslin, Robin Jubenks, Džon Aberkrombi, Džo Lok, Čiko Frimen.

broj komentara 0 pošalji komentar