Novi film Mladena Kovačevića o Deda Mrazovoj skrivenoj radionici

Poznati dokumentarista Mladen Kovačević snima u Kini svoj novi dugometražni film „Srećna Nova, Iju“ o gradu u kome se nalazi više od 600 fabrika koje proizvode novogodišnje ukrase za ceo svet.

„Iju je jedan od najrazvijenijih kineskih gradova, deluje kao kineski Dubai. Ispred semafora su 'maseratiji', 'ferariji', nešto što mi iz Srbije teško možemo da zamislimo, a plate radnika u tim fabrikama su između 600 i 1.500 evra“, kaže Kovačević poznat po ostvarenjima Anplagd i Zid smrti i tako to.

Perspektiva autora koji dolaze iz Istočne Evrope i Srbije i snimaju filmove u Kini, kako Kovačević primećuje, mnogo je drugačija nego perspektiva autora koji tamo odlaze iz Zapadne Evrope i koji se uglavnom oslanjaju na iste stereotipe i bave se temama velike populacije, jeftine radne snage, smogom.

„Autori iz ovog dela sveta, u Kinu odlaze iz čiste radoznalosti u potrazi za nekim velikim zanimljivim pričama. U ovom filmu mi se bavimo životom radnika u tim kineskim fabrikama, koji su uglavnom migranti, pošto Kina ima oko 200 miliona radnika migranata koji putuju tamo gde su plate najviše, a radna snaga najpotrebnija“, ispričao je Kovačević medijima.

On je precizirao da se bavi „radnicima koji život provode u paralelnom univerzumu božićnih fabrika grada Iju“, a ideju za film je dobio iz prijateljeve priče.

Kina se, kako kaže, prilično neravnomerno razvijala i postoje ekonomski centri, među kojima je i Iju sa najvećim tržnim centrom u svetu koji ima više od 75.000 prodavnica.

Kovačević ističe da skoro svaki ukras koji vidimo na jelci u Njujorku, Moskvi i Beogradu pravi se u Ijuu.

Radnici su iz raznih delova Kine i pošto govore različitim dijalektima i ne razumeju se međusobno, osim kada govore mandarinski, oni se grupišu po fabrikama tako da budu iz istog regiona.

„Suština ovog filma jeste upravo to što su te fabrike kao surogati za neku normalnu porodičnu atmosferu kakvu mi ovde imamo. U tim fabrikama rade najbolji prijatelji, upoznaju se momci i devojke, tu se formiraju porodice, deca rastu u istim tim fabrikama“, ispričao je Kovačević.

„Iju se nalazi oko 300 kilometara od Šangaja i topao je, skoro tropski grad, a proizvodi kape za Deda Mraza i novogodišnje ukrase, pa je još zanimljivije to snimiti u letnjim mesecima“, rekao je Kovačević, koji očekuje da film završi krajem 2018. ili tokom 2019. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво