Počinju 52. filmski susreti u Nišu

Na Letnjoj pozornici u Nišu večeras počinju 52. filmski susreti - Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. U narednih sedam dana publika će moći da vidi 13 ostvarenja u konkurenciji za nagrade, a o dobitnicima će odlučivati žiri koji će predvoditi Jelica Sretenović.

Posle prijema kod gradonačelnika, glumci će prošetati crvenim tepihom do Letnje pozornice, gde će ključevi grada Niša biti uručeni predsednici žirija Jelici Sretenović. Svetlani Ceci Bojković biće uručeno priznanje „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu.

Na programu Filmskih susreta biće Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, sa Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi, Stado Nikole Koje, zatim Santa Maria della Salute Zdravka Šotre, Afterparti Luke Bursaća, Ime: Dobrica, prezime: nepoznato Srđe Penezića, Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića, Slepi putnik na brodu ludaka u režiji Gorana Markovića.

Niška publika moći će da vidi i ostvarenja Jesen samuraja Danila Bećkovića, Biser Bojane Milana Karadžića, Vrati se Zone (Zona Zamfirova drugi deo) Juga Radivojevića, Kozje uši Marka Kostića, Igla ispod praga Ivana Marinovića.

Domaće ostvarenje Nigde, scenariste i reditelja Predraga Velinovića, koje će svetsku premijeru imati na prestižnom filmskom festivalu u Montrealu, takođe će biti prikazano na niškom festivalu, gde će se protagonisti filma Nebojša Milovanović i Marija Bergman takmičiti za nagrade.

Po tradiciji festivala, biće i brojnih pratećih programa među kojima se izdvaja Kino region.

Takođe, 30. avgusta biće prikazana pilot epizoda serije Senke nad Balkanom Dragana Bjelogrlića.

Filmski susreti u Nišu ove godine održavaju se od 24. do 30. avgusta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 25. avg 2017, 00:30)
Nišlija [neregistrovani]

Pitanje

Znam ko su Jelica Sretenović i Bekjarev, koji su u žiriju. Ali, ko je Minja Stevović Filipović? Za nju nikad nisam čuo, ni ja, niti bilko ko od onih koje sam pitao. U kojim je filmovima igrala, da bi zaslužila da bude u žiriju jedinog glumačkog festivala?