Film „Nigde“ Predraga Velinovića na festivalu u Montraelu

Novi domaći film „Nigde“, scenariste i reditelja Predraga Velinovića, svetsku premijeru imaće ovih dana na prestižnom filmskom festivalu u Montrealu. Skoro u isto vreme ovdašnja publika videće ga na Glumačkim svečanostima u Nišu, gde se protagonisti filma Nebojša Milovanović i Marija Bergman takmiče za nagrade.

Филм „Нигде“ Предрага Велиновића на фестивалу у Монтраелу Филм „Нигде“ Предрага Велиновића на фестивалу у Монтраелу

Burne devedesete godine 20. veka ostavile su trag na sudbine troje nerazdvojnih prijatelja. Priča prati njihove živote tokom jedne decenije u kojima se prepliću rat, neizvesnost, bekstvo u drugu zemlju. Švedska postaje utočište i mesto za novi početak, ali i za stvaranje osećaja otuđenosti i nepripadnosti o čemu i govori film Nigde.  

Reditelj i scenarista ostvarenja Predrag Velinović kaže da je reč o ličnoj, intimnoj priči.

„Zbog toga možda i ima tu količinu emocije. Tu postoje razne situacije koje su se dešavale mojim prijateljima i nekako je inspiracija potekla odatle, ali nam je bila potrebna zemlja koja je dovoljno daleko od Srbije i koja je prilično hladna kako bi te suprotnosti bile potpune“, objasnio je reditelj i scenarista.  

Velinovićev film biće prikazan u programu World Greats posvećen novim ostvarenjima autora koji su i svojim prethodnim radovima bili prisutni na montrealskom filmskom festivalu.

Srpska publika imaće priliku da pogleda film Nigde 26. avgusta na festivalu u Nišu.

Scenario su napisali Predrag Velinović, Ranko Božić i Saša Večanski, a glavne uloge tumače Nebojša Milovanović, Miloš Samolov, Marija Bergam, Erol Kadić, Boris Šavija, Ivana Velinović.

Film je producirala kuća "Sirius Production", a ostvarenje su sufinansirali Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Reditelj Predrag Velinović, snimio je estetski stilizovanu oporu, snažnu melodramu o ljudskim sudbinama čija je isprekidanost uslovljena posttraumatskim sindromom. A to je ono što film Nigde čini univerzalnim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво