„Skrin dejli“ pohvalio rad Filmskog centra Srbije

U opsežnoj reportaži na temu situacije u kinematografijama u zemljama Jugoistočne Evrope, objavljenoj tokom Sarajevskog filmskog festivala, list „Skrin dejli“ posebno je pohvalio promene i napredak u radu Filmskog centra Srbije u poslednje vreme.

Nakon perioda neaktivnosti po pitanju finansijske pomoći filmskim stvaraocima, Filmski centar Srbije sada, pod vođstvom direktora Bobana Jevtića, stvari pomera u neosporno pozitivnom pravcu, navodi se u tekstu.

Skrin dejli podseća na činjenicu da je Srbija 2015. godine ušla u program "MEDIA" - „Kreativna Evropa“ i da je samo tokom prve godine šest projekata iz naše zemlje dobilo podršku pomenutog programa.

Milan Stojanović, producent filma Varvari reditelja Ivana Ikića, ukratko je podsetio na tešku situaciju u vezi sa finansijskom pomoći u pređašnjem periodu i istakao je da Filmski centar Srbije u poslednje vreme stabilno funkcioniše, posebno kada je reč o konkursnoj dinamici i pomoći lokalnim i manjinskim filmskim produkcijama.

U ovom osvrtu naglašeno je i da je aktuelna i zvanična srpska ponuda poreskih olakšica, naišla na izvanredan odziv stranih producenata i da je 40 miliona evra (od čega 25 miliona evra za igrane filmove) potrošeno na produkciju i usluge postprodukcije u Srbiji tokom 2016. i 2017. godine.

Skrin dejli ističe da Srbija još nije članica Evropske unije i da ona koristi i mogućnost pružanja povraćaja utrošenih sredstava i u slučaju produkcije televizijskih reklama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво