Uz proglašenje pobednika zatvoren 41. Festival filmskog scenarija

Završen je 41. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Pred prepunim gledalištem vrnjačkog amfiteatra podeljene su nagrade žirija za najbolji scenario i priznanja grada domaćina za doprinos festivalu.

Prvu nagradu osvojio je film Rekvijem za gospođu J, rađen po scenariju i u režiji Bojana Vuletića. U pitanju je savremena drama o sredovečnoj ženi koja se nalazi pred ozbiljnom dilemom da li nastaviti život bez cilja i smisla. Glavnu ulogu tumači Mirjana Karanović.

„Film je imao svoju premijeru na berlinskom festivalu tako da je to već bio jedan podstrek, jedan vetar u leđa, ali je, u stvari, najteže se pokazati i dokazati na domaćem terenu, pred svojom publikom, tako da ova nagrada, u tom smislu, meni i ekipi koja je radila na tom filmu mnogo više znači“, kaže Bojan Vuletić, reditelj filma Rekvijem za gospođu J.

Ostvarenje koje je nastalo u produkciji RTS, Slepi putnik na brodu ludaka, osvojio je drugu nagradu. On govori o poslednjim danima pisca Petra Kočića koje je proveo u duševnoj bolnici na Guberevcu u Beogradu za vreme Prvog svetskog rata. Film je režirao Goran Marković, a scenario je napisao Vule Žurić.

„Mi smo jako studiozno ovo radili. Nekoliko meseci smo radili na ovom tekstu. Ja sam čitao to, imao svoje primedbe, on je to prihvatao. Vrlo je bio fleksibilan i mislim da je rezultat toga jedan vrlo lep scenario“, objašnjava režiser, Goran Marković.

„Ja mogu samo sve pohvale da kažem za tu saradnju sa Goranom koja je bila jako inspirativna. Pomagao nam je i Nebojša Bradić, ali je stvarno bila inspirativna saradnja, jako kreativna i mi smo došli jako brzo do te finalne verzije scenarija“, ističe scenarista, Vule Žurić.

Treću nagradu dobili su filmovi Jesen Samuraja, scenariste Dimitrija Vojnova, i Igla ispod praga, za koji je scenario napisao Ivan Marinović. Zlatnik grada domaćina za doprinos festivalu dobio je glumac Milan Vasić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво