Priča o logoru Mamula na filmskom festivalu u Sarajevu

Na panelu u okviru Sajma istinitih priča, četvrtog dana 23. filmskog festivala u Sarajevu, predstavljena je priča o logoru Mamula kao materijalu za buduća filmska ostvarenja.

Sajam istinitih priča organizovan je drugi put i deo je projekta Suočavanje sa prošlošću kojim sarajevski filmski festival nastoji da pruži platformu za osvetljavanje posledica ratova na prostorima bivše Jugoslavije i približavanja ove često potisnute tematike široj publici posredstvom filma.

Na taj način se teži unapređenju svesti, dijaloga i ali znanja o važnim temama, a ovaj program je već video konkretne rezultate u obliku gotovih filmova od kojih neki već osvajaju značajna prikazivanja i nagrade.

U pitanju su filmovi Dubina 2, autora Ognjena Glavonjića, srpsko-francuske produkcije i Nesmirni snovi, autora Murisa Beglerovića u produkciji Al Džazire Balkans koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem izdanju sarajevskog festivala, a koji su potekli sa Sajma istinitih priča.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević, koja je učestvovala na panelu (True Stories Market) na sarajevskom festivalu rekla je da Mamula „nije samo ostrvce, to je važan deo crnogorske istorije i individualnih ljudskih trauma i tragedija čije ožiljke nose ne samo žrtve, nego i porodice žrtava i ta priča treba da se ispriča“.

„A nju neće ispričati planirani eksluzivni turistički kompleks koji uskoro počinje da se gradi. Naprotiv, on će je zatvoriti, a ožiljci će ostati…“, navela je Uljarević.

Sajam istinitih priča povezuje filmske stvaraoce s organizacijama iz regiona koje istražuju i dokumentuju ratove sa prostora Jugoslavije.

Devet priča je, nakon opsežne i stroge selekcije, premijerno prezentovano pred oko 10 filmskih stvaralaca i producenata, a jedina priča iz Crne Gore je priča o logoru Mamula koju je CGO predstavio.

Projekat Suočavanje sa prošlošću podržala je Fondacija „Robert Boh“, a realizovan je u saradnji sa regionalnim informativnim kanalom Al džazira Balkans. Sam projekat se odvija unutar takmičarskog programa Dokumentarni film i Sajma istinitih priča u okviru dana filmske industrije "Cinelink".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи