Srbija u kadru svetskih filmadžija

Skoro da nije bilo medija koji nisu preneli da su se proteklih dana beogradskim ulicama šetale holivudske zvezde Demi Mur i Džulija Roberts. Ipak, u drugom planu, ostao je razlog njihove posete prestonici - i to da su samo prisustvovale snimanju novog holivudskog filma. Ulaganje u domaću filmsku industriju jedan je od prioriteta Vlade, pa se u premijerkinom kabinetu prvi put našla i savetnica za film.

Deliblatska peščara kao Sahara, Tara kao Fidži i Stara planina kao Himalaji. Ove uloge strani producenti dodeli su srpskim predelima. Ipak, prva stanica za većinu njih bio je Beograd.

Posle Belog dvora, na Kosančićevom vencu snimljeno je najviše stranih filmova. Zbog ovih lokacija i Beograd se upisao kao idealna destinacija u imenike holivudskih producenata, koji poslednjih godina otkrivaju sve više novih destinacija širom Srbije.

Smederevska tvrđava strancima je naročito zanimljiva. Na 11 hektara gotovo da nema istorijskog spektakla koji se ovde ne može oživeti.

„Cene za iznajmljivanje Tvrđave su niske i promotivnog su karaktera, jer nam je, pre svega, cilj promocija ovog prostora za buduća iznajmljivanja prostora“, kaže Jovana Nedimović Bogićević iz Smederevske tvrđave.

Za sada se zarađuje od 28 mesta na kojima stranci najčešće snimaju srednjebudžetne akcione filmove.

„Procena koju smo mi radili za prošlu godinu, koja je bila prva godina kako su uvedeni ekonomski podsticaji za produkciju u Srbiji, jeste da je oko 16 miliona evra potrošeno na ove projekte u zemlji. Očekujemo da će ta brojka u ovoj godini biti najmanje takva“, rekla je Milica Božanić iz Srpske filmske asocijacije.

Scenario po kome bi Srbija dobila glavnu ulogu u stranim ostvarenjima je proveren - promovisati neotkrivene lokacije i opremiti ih za snimanja. Baš to je učinila Mađarska koja zarađuje 100 miliona evra od filmova i po tome je lider u Evropi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара