Kurismakijevim ostvarenjem otvoren 23. Filmski festival u Sarajevu

U Narodnom pozorištu „Sarajevo“ svečano je otvoren 23. Filmski festival u Sarajevu, jedna od najznačajnijih filmskih smotri Jugoistočne Evrope, projekcijom filma „Druga strana nade“, finskog režisera Akija Kurismakija.

Sinoćnju projekciju je najavila jedna od najperspektivnijih glumica iz BiH Amila Terzimehić.

Inače, za ovaj film Kurismaki je osvojio Srebrenog medveda za najbolju režiju na ovogodišnjem Berlinaleu i svojevrstan je tematski nastavak filma Le Havre iz 2011. godine.

Film priča priču Kaleda, Sirijca koji stiže u Helsinki sakriven u kontejneru s ugljem. Zbunjen i frustriran monolitnim birokratskim aparatom s kojim se suočava, Kaled beži iz azilantskog centra.

Lutajući ulicama upoznaje Vikstroma, bivšeg prodavača košulja koji je nedavno napustio ženu alkoholičarku i započeo novi život kao vlasnik ugostiteljskog lokala.

Njih dvojica će se međusobno pomagati u prevazilaženju problema s kojim se suočavaju u svojim nepoznatim i često zbunjujućim novim životima.

Festival će trajati do 18. augusta, dan kraće nego prethodnih godina, a do kraja festivala publika će imati priliku da vidi 235 filmova.

Selektori su izabrali 111 dugometražnih, 137 igranih, 124 kratka filma, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Broj zemalja produkcije i koprodukcije ove godine je 54, a 23.

Filmski festival u Sarajevu imaće 43 svetske i 23 međunarodne premijere.

broj komentara 0 pošalji komentar