"Nemanjići"

Poslednja klapa – Za krst časni i slobodu zlatnu!

Pala je poslednja klapa i posle 100 radnih dana završeno je snimanje serije „Nemanjići – Rađanje kraljevine“ po scenariju Gordana Mihića i režiji Marka Marinkovića. Snimala se u Vojnom lovištu u Dobanovcima komanda Stefana Nemanje za napad.

Posle putovanja kroz istoriju dugog pet meseci tokom kojeg je obišla 230 autentičnih lokacija, ekipa serije je čestitala glumcu Mladenu Neleviću, koji je posle 100 dana snimanja završio ulogu Stefana Nemanje pokličom „Za krst časni i slobodu zlatnu!“.

„Sjajan osećaj zahvatio nas je ovih teških dana, vrelih. Inače imali smo sreću sve vreme snimanja, svaki dan je bio dosta pogodan za nas. Sad ovih poslednjih desetak dana bila je ogromna vrućina, ali osećaj je onako kao da nešto teško spadne sa vas, tako otprilike. Kao kada skinete kostim“, kaže glumac Mladen Nelević.

Prva klapa je za glumce uvek radosno uzbuđenje, poslednja, kažu, ipak budi pomešana osećanja, naročito kada se više meseci snimaju ovakvi istorijski događaji.

„Bilo je tu i suza i svega, ipak smo tu zajedno četiri-pet meseci, družimo se, zajedno nam adrenalin radi, zajedno smo u svim tim nekim teškim trenucima, a dobro smo se inače kao ekipa slagali i sarađivali sjajno. Tako da tuge ima dosta“, objašnjava Nelević.

Najveći izazov za glumce bile su scene bitaka, kaže glumac Aleksandar Đurica.

„Bilo je dosta tih zahtevnih scena, pre svega nekakvih akcionih, tako da kažem, koje do sada nismo radili sa konjima, sa puno statista i vojskom, tako da su to bili najveći izazovi što se tiče moje uloge, ja sam imao uglavnom te delove“, ističe Đurica.

U najznačajnijem projektu RTS-a ove godine učestvovalo je 218 glumaca i oko 2.700 statista. Puno posla bilo je i za kostimografe i majstore za izradu srednjovekovnog oružja.

„Najteže je vreme bilo, mislim ono sve drugo nekako može da se organizuje i kontroliše, a vreme ne. Mi smo imali puno sreće, nešto znanja, tako da smo počeli na vreme i završili na vreme. Sto predviđenih dana snimanja, evo danas je 100. dan snimanja i mi završavamo“,  zadovoljno je izjavio izvršni producent Miško Stevanović.

„Postprodukcija, praktično montaža je počela drugog dana snimanja tako da se radila paralelno. Sada se završava, finalizuje i rade se ovi specijalni vizuelni efekti, radi se zvuk, radi se finalizacija, tako da se nadamo da ćemo sve na vreme i pre vremena završiti i spremiti za emitovanje“, dodaje Stevanović.

Rađanje srpske kraljevine, prva dramsko-igrana televizijska obrada srpskog srednjeg veka počeće da se emituje krajem ove godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво