Počinje 12. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2017“

Tridesetpet studenata iz 21 zemlje sveta će polovinom avgusta ponovo snimati dokumentarce u Srbiji. Radi se o besplatnom međunarodnom studentskom fimskom kampu, „Interakcija“, koji na ovaj način već dvanaest godina uspešno organizuje Nezavisni filmski centar „Filmart“. I ove godine, medijski pokrovitelj projekta je Radio-televizija Srbije.

U okviru kampa „Interakcija“, od 10. do 27. avgusta, studenti režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimaće tri dokumentarna filma na temu „Mali grad-veliki ljudi“.

Najpre će, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku, učesnici pronaći priče i snimiti materijal za dokumentarce. Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe okupiće se u Požegi, gde će im se pridružiti i dvadest polaznika sedmog masterklasa "Interdoc".

U narednih deset dana, dok učesnici kampa budu montirali svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma.

Ovogodišnji predavači na masterklasu su naši istaknuti dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Za proteklih jedanaest godina, Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“ okupio je 204 učesnika iz 50 zemalja, a na masterklasu "Interdoc" 78 učesnika iz 30 zemalja.

Snimljen je 41 dokumentarni film, a do sada je osvojeno 13 nagrada na zvaničnim i poznatim filmskim festivalima širom sveta. Premijera dokumentarnih filmova nastalih tokom „Interakcije 2017“ zakazana je za 26. avgusta, u KC Beograda.

Istovremeno, u večernjim satima, svi ljubitelji dokumentarnog filma i učesnici, moći će u Požegi da pogledaju studentske, ali i dokumentarna ostvarenja afirmisanih, domaćih autora.

Pored filmova učesnika, u okviru programa „Interskrin“, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani Anplagd, Mladena Kovačevića, kao i Flotel Europa, Vladimira Tomića, dokumentarni film koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinskom filmskom festivalu.

Tamara fon Štajner predstaviće Udruženje dokumentarista „Dok Srbija“ i tom prilikom biće prikazan njen dokumentarac Controindicazione. U programu „Interskrin“ biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, a u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola - CILEST.

U saradnji sa „Medija deskom Srbija“, 18. i 19. avgusta, biće održani „Medija dani“, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa „Kreativna Evropa“.

Biće predstavljene osnovne informacije o „Media“ potprogramu, karakteristike konkursnih procedura koje postoje u okviru ovog potprograma, ali biće reči i o evropskim kulturnim politikama generalnim ciljevima programa.

Od prošle godine, istovremeno sa održavanjem kampa „Interakcija“ i masterklasa „Interdok“, održava se i „Inter, Video, Akcija“, rezidencijalni program za domaće video-umetnike.

Ove godine, umetnici Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa, kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom će realizovati svoje video radove.

U slobodno vreme, učesnici 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“ posetiće Drvengrad i manastire Ovčarsko-kablarske klisure.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg studentskog fimskog kampa biće održana u KC Beograda, 26. avgusta.

Zvanični početak ovogodišnjeg kampa „Interakcija 2017“ biće obeležen otvaranjem izložbe radova autorki Dragane Žarevac i Anice Vučetić, koji su nastali tokom prošlogodišnje rezidencije.

Izložba će biti otvorena, u sredu 9. avgusta, u 20 časova u galeriji „Remont“ u Beogradu veče uoči dolaska učesnika dvanaestog izdanja kampa u Srbiju ukazujući na značaj komunikacije kroz kulturnu razmenu kao i sa željom da mladim kreativcima sveta predstave potencijale Srbije, NFC „Filmart“ nastoji da višegodišnjim organizovanjem besplatnog međunarodnog filmskog kampa „Interakcija“ afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma među studentima filmskih škola i da (kroz rad u multinacionalnim filmskim ekipama) podstiče multikulturalnost i aktivnu razmenu iskustva između studenata filmskih akademija iz celog sveta.

Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“ se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Grada Čačka, kao i prijatelja projekta iz javnog, nezavisnog i biznis sektora. Generalni medijski partner ovog međunarodnog kulturološkog projekta je Radio-televizija Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво