Šmit: Ako si drugačiji, ovo društvo će te poništiti

Glavni junak mog filma je drugačiji, i samo zbog toga on ispašta bez obzira što nije zao, rekao je Branko Šmit o svom filmu „Agape“, koji će večeras biti prikazan u Areni u okviru Pulskog filmskog festivala.

Šmit je naglasio da nije želeo da do kraja pokaže odnose među glavnim protagonistima filma već da kritikuje malograđanski okvir hrvatskog društva.

„Ako si drugačiji ovo društvo te poništi. Niko ne sme biti drugačiji već smo moramo biti jednaki idioti. O tome je film. Želeo sam da na kraju filma mi saosećamo sa sveštenikom kojeg igra Goran Bogdan. Mi se ne bavimo da li je on pedofil ili nije već je tema društvo. Tema je etiketiranje. Događa se da vas stavi neko na nekakvu listu i onda vas jednostavno nema. Postajete niko i ništa“, istakao je Šmit.

U filmu se reditelj na direktan i vrlo grub način „obračunava“ sa tinejdžerima.

„Ova generacija koja sad stasava je manje tolerantnija od naše. Imam šezdeset godina i ja sam veći revolucionar nego ti tinejdžeri. Oni su daleko konzervativniji, a to bi moralo biti drugačije. Prosto je neprirodno ovako. Politika, školstvo, opšte okriženje. Sve to utiče na te klince“, naveo je Šmit.

Cenjeni reditelj napominje da je zamislio trilogiju od filmova Metastaze, Ljudožder vegatarijanac i Agape koja ima za cilj kritiku hrvatskog društva.

U filmu između ostalih igra i Denis Murić, kojeg publika poznaje iz ostvarenja Vuka Ršumovića Ničije dete.

„Želeli smo Denisa da dovedemo u Pulu, ali je birokratija neumoljiva. On živi sa roditeljima na Kosovu, i jedva smo dobili papire za njega da nam se priključi na snimanju filma“, objasnio je Šmit.

Glavni glumac Goran Bogdan kaže da ne vidi ništa provokativno u tome što se hrvatski filmovi bave društvenom stvarnošću jer sve što problematizuju ta ostvarenja nalazi se oko nas.

Dugo očekivani film Agape proverenog kinematografskog znalca Branka Šmita biće prikazan večeras u pulskoj Areni.

Goran Bogdan u tom ostvarenju igra sveštenika koji je drugačiji u odnosu na okolinu sa kojom živi.

„Prihvatanje te uloge za mene je bio ambis. To je nijansirana i zahtevna uloga ali mi je 'mladić' od šesdeset godina Branko Šmit pokazao šta znači hrabrost. Celu karijeru sam čekao ovu ulogu. Znam da će ovaj film otvoriti polemike jer između ostalog govori o pedofiliji u crkvi. Suštinski naš film govori o ljubavi. Istinskoj ljubavi“, objasnio je Bogdan za Tanjug.

Za njega je apsolutno legitimno da se novija kinematografska produkcija u Hrvatskoj bavi tabu temama kao što je homoseksualna ljubav, pedofilija u crkvi, nasilje u tinejdžerskom periodu odrastanja.

„Ne vidim ništa provokativno u tome što se hrvatski filmovi bave društvenom stvarnošću jer sve što problematizuju ta ostvarenja nalazi se oko nas. Ti filmovi jesu legitimna kritika društva, jer daju sliku o anomalijama koje nas tište“, zaključio je Bogdan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво