Zlatni toranj filmu „Park“

Za najbolji film 24. Festivala evropskog filma „Palić“ proglašeno je ostvarenje „Park“, Sofije Egzarhu, saopštio je žiri.

Žiri je nagradio film Sofije Egzarhu za realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada, za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu, i pritom naglasio da je to rad rediteljke debitantkinje.

Palićki toranj za najbolju režiju pripao je Heleni Hegeman iz Nemačke za Preterani aksolotl, za „intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu“.

Film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava i jednu iskrenu rediteljku, ocenio je žiri u sastavu rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), srpski glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Specijalno priznanje dobio je hrvatski autor Igor Bezinović za Kratki izlet, za pažljivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film.

Nagradu žirija kritike za najbolji film u programu „Paralele i sudari" na 24. Festivalu evropskog filma „Palić“ dobio je film Ne gledaj mi u tanjir Hane Jušić, „za složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju“.

„Film Hane Jušić efikasno kombinuje visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku muziku koja stvara neprirodan osećaj klaustrofobije“, navodi se u obrazloženju žirija u kome su bili Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu Poslednja porodica, za prevazilaženje granica konvencionalnog biografskog filma u službi intrigantnog portreta velikog poljskog slikara Žđislava Bekšinskog i njegove jedinstvene porodice.

„Reditelj Jan P. Matušinski pronalazi novi ugao za dobro poznatu priču, pronicljivim pogledom dokumentariste“, rekao je žiri.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma „Palić“, koji se završava večeras, prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija.

Glavni takmičarski program predstavio je 12 ostvarenja, a program Paralele i sudari 10 filmova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се