„Eksperimentalni film u Srbiji vrsta ekskluziviteta“

Reditelj filma „Transfuguracija“ Igor Toholj kaže da su veliki festivali poput Kanskog inkorporirali u svoj program eksperimentalni film, dok je u Srbiji on i dalje vrsta ekskluziviteta.

Toholj je rekao na današnjoj konferenciji za medije da mu je polazište za eksperimentalni film Transfiguracija bio kadar koji je snimio u najdužem hotelskom hodniku koji je ikad video.

„Dok sam prolazio tim hodnikom imao sam utisak da me neko posmatra pa sam želeo da ga oživim. Moji saradnici su taj osećaj pripisivali pijanstvu, ali nije bilo tako“, objasnio je Toholj.

Strukturi filma doprinela je montažerka Marija Kovačina koja je radila i na zvučnoj slici.

„Počeli smo od kadra koji je Igor načinio fiksnom kamerom i nismo znali gde ćemo da stignemo. Vodili smo se eksperimentisanjem sa geometrijskim oblicima, senkama i preklapanjem. Nametnulo se kao rešenje da taj hodnik učinimo neprepoznatljivim“, objasnila je Kovačina.

Igor Toholj je, govoreći o statusu ekesperimentalnog filma u Srbiji, podsetio da je 2016. godine on bio izbačen kao kategorija iz programa Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma uz obrazloženje da su ga druge filmske forme apsorbovale i primetio da se eksperimentalni film ne smatra delom filmske industrije.

Eksperimentalni film je, kako je naglasio, i dalje polje ekskluzivnosti, nemenjeno autorima koji se osećaju slobodnim.

Toholj je pak konstatovao da je Filmski centar Srbije ove godine na konkursima pokazao malo više razumevanja za kategoriju eksperimentalnog filma.

„Svedoci smo da festivali kao što je Kanski inkorporiraju mnoštvo eksperimentalnih filmova u svoj program, a u Srbiji se to još smatra vrstom ekskluziviteta“, istakao je Toholj, koji je dodao da trenutno rade na drugom delu filma Transfiguracija, ali da sve zavisi od finansija.

Kao selektor, Toholj se osvrnuo na program Eko doks Festivala evropskog filma „Palić“, primetivši da ekološki dokumentarci koji se prikazuju ove godine pokazuju da je budućnost, koju smo svi sa zebnjom iščekivali, stigla i da su njene posledice vidljive i u medijima prisutne.

Programom Eko doks, objasnio je Toholj, želeo je da ukaže kako se taj proces može usporiti ličnim agažmanom i da upravo ti lični angažmani koji se vide u odabranim filmovima mogu kod ljudi izazvati empatiju i bolje razumevanje problema nego činjenice, podaci i razna istraživanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи