„Sofest“ od 4. do 8. jula u znaku „Skupljača perja“

Pod sloganom „Skupljanje (ne)razvejanog perja“ od 4. do 8. jula u Centru za kulturu „Sopot“ biće održan 46. „Sofest“, a ovogodišnji praznik filma podno Kosmaja biće posvećen Aleksandru Saši Petroviću i njegovom ostvarenju „Skupljači perja“, a povodom pola veka od premijere u Kanu.

Tim povodom na adresu Odboru festivala stiglo je pismo sestre Aleksandra Saše Petrovića, Radmile Petrović Čvorić, u kome je ispričala čudesni splet okolnosti vezanih za protagoniste Skupljača perja, remek-dela naše kinematografije i njihove naslednike.

„Moja unuka Žilijet, rođena u Americi, prošle godine je diplomirala glumu na koledžu Midelberi (Vermont) i pre dve godine je provela jedan semestar u Londonu, piše sestra Saše Petrovića i nastavlja: 'Kada se vratila na koledž, priđe joj jedna studentkinja i pita je da igra u njenom filmu, na šta je Žilijet pristala. Devojka joj je rekla da je Srpkinja i da se zove Nika, a Žilijet da joj je majka Srpkinja, ali da ne govori srpski. Na to joj Nika ispriča da je ona iz Beograda i da joj je deda čuveni glumac koji je igrao u filmu Skupljači perja. Tada joj se Žilijet predstavila kao unuka Aleksandra Petrovića za koga je možda čula jer je on napravio čuveni film I even met happy grupies. Odgovor je bio: 'Pa to je isti film. U tom filmu je moj deda Bekim Fehmiju igrao glavnu ulogu'“, prenela je Čvorićeva priču o magičnom vezama među ljudima, u umetnosti, idejama i snovima.

Na programu festivala naći će se 24 filma, od čega 19 u konkurenciji za jednu od nagrada, dok će van konkurencije biti prikazan film Zemlja bogova Gorana Paskaljevića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Stručni žiri u sastavu reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović dodeliće gran-pri za najbolju režiju u vrednosti od 150.000 dinara, kao i nagradu „Bata Živojinović“ za najbolju mušku i žensku ulogu i priznanje za najbolji film.

Svečanost će upotpuniti nastup KUD „Kosmaj“ iz Sopota, kao i vatromet, a najavljen je i nastup benda „Ođila“.

Pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda Milan Lazović rekao je da ove godine „Sofest“ sarađuje sa Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom, kao i da je Grad Beograd izdvojio 4,1 milion dinara, što je povećanje u odnosu na 3,5 miliona lane.

„Sofest“ će se završiti specijalnom projekcijom filma Skupljači perja koja će biti upriličena posle dodele nagrada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво